Museumvloer geeft eeuwenoud geheim prijs: begraven boek ontdekt

Het vermoedelijk eeuwenoude boekwerk ligt goed verborgen, onder de tegels van een onderhoudsruimte achter de Franse tuin. Vanuit een metersdiep gat is het slechts met een telelens mogelijk het boek te fotograferen. (Tekst en fotografie: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Een spectaculaire vondst in het Markiezenhof! Vanmorgen werd de lokale en regionale pers in allerijl opgetrommeld voor een bijzondere mededeling: restauratiemedewerkers hadden bij graafwerkzaamheden een boek gevonden, ingeklemd tussen stenen en omwikkeld met een ijzeren ketting. Directeur Cees Meijer en wethouder Arjan van der Weegen gaven ter plaatse een uitleg. "Dit hebben we nog nóóit meegemaakt", moet Meijer toegeven.

Naar de leeftijd van het boek, laat staan de reden waarom het er ligt, kan hij slechts gissen. Vooralsnog staat het restauratieteam voor een raadsel. Binnen enkele weken zal meer duidelijk zijn, zo verwacht de museumdirecteur. "We gaan het voorzichtig uitgraven en moeten rekening houden dat er misschien insecten of schimmels aanwezig zijn. We nemen het zekere voor het onzekere."

Gunstige omstandigheden

Het boek is gevonden op een plaats, die bij de grootschalige restauratie in de jaren '70 en '80 ook onder handen is genomen. Inmiddels wordt er dieper gegraven, omdat er een leidingenstraat moet komen voor de moderne museumtechniek, legt een restauratiemedewerker uit. Spectaculair is de vondst zéker te noemen, omdat het boek er nog relatief ongeschonden uitziet. Dat is te danken aan de gunstige klimatologische omstandigheden: het zand waarin het lag is kurkdroog. En dat is de redding van het boek geweest. Het leer van de kaft en het ijzer van de ketting verkeren in een relatief goede staat. Maar… het blijft uiterst kwetsbaar en precair. "Het vrijleggen en conserveren van een dergelijke vondst is zéér gespecialiseerd werk", aldus Meijer.

Geheimzinnig

De bijzondere vondst sluit naadloos aan bij de nieuwe thematiek van het museum: 'Publiek geheim, Geheim publiek'. De medewerkers van het Markiezenhof zijn daarom éxtra benieuwd welk geheim dit boekwerk te verbergen heeft. "We zullen het komen te weten zodra de ketting verwijderd is." Cees Meijer is dan ook supertrots dat een dergelijke ontdekking juist nú plaatsvindt. "Dit is een moment waarvan je alleen maar kan dromen", aldus de trotse museumdirecteur.

Wethouder Arjan van der Weegen: "Niet weten wat het is, maakt het alleen maar spannend…"