Laura Fasseur (16) wint Juniorprijs der Markiezen

BERGEN OP ZOOM – In een bomvolle Hofzaal zijn woensdag de winnaars bekendgemaakt van de Juniorprijs der Markiezen. De hoofdprijs is een historische penning, waarvan het origineel uit 1622 in het museum te zien is. Deze prijs gaat naar Stuurloos van Laura Fasseur (16), leerlinge van het Roncalli. Zij heeft gewonnen met haar inzending 'Stuurloos?', een animatie over positieve en negatieve gedachten. Fasseur kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen omdat ze met haar klas in Parijs is. Via Facetime werd ze gefeliciteerd door de Brabantse cultuurgedeputeerde Swinkels, die de prijzen uitreikte.

De Juniorprijs wordt alweer voor de vijfde keer georganiseerd. Het thema van de jubileumeditie is ‘Open your mind, it’s all in there’. De Juniorprijs is een initiatief van de stichting Vrienden van het Markiezenhof. Uiteenlopende kunstuitingen hebben hun plekje in het Markiezenhof gekregen. Dat varieert van schilderijen en ruimtelijk werk tot dans en film. Dit keer doet zelfs een hele klas mee, de internationale schakelklas ISK. Hun verhaal is vastgelegd op film. De finalisten zijn leerlingen van onder meer het Roncalli, het Jan Tinbergencollege uit Roosendaal, het CKB en het Mollerlyceum. 

Deskundigen

Een jury van deskundigen heeft de kunstwerken beoordeeld. De werken moesten aan 3 criteria voldoen; originaliteit, sluit het aan bij het thema, kwaliteit en past het in een museum. Naast de hoofdprijs zijn er woensdagmiddag een tweede en twee derde prijzen plus een publieksprijs uitgereikt. De cultuurgedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, Henry Swinkels, had de eer om de winnaars bekend te maken. .

Kiwanis

De publieksprijs ging naar de Internationale schakelklas ISK met hun film Actie-Taxi. De aanmoedigingsprijs is uitgereikt door de voorzitter van Kiwanis, die de Juniorprijs sponsort. Deze ging naar Regenboogfantasie van Madelief, Floor en Nick van Pomona. Kiwanis is sinds dit jaar sponsor van de Juniorprijs. De derde prijs was voor Lost in mind van Max, Rick, Boas Jasper en Inge van het Mollerlyceum en voor Stijn Franken met zijn filmpje How doe you feel, (Jongerenatelier CKB). De tweede prijs ging naar Anouk Jongenelen van het Jan Tinbergencollege uit Roosendaal met Open your memories. Een groot oog met in de pupil een filmpje met herinneringen. De kunstwerken zijn nog tot 4 juni in het Markiezenhof te wonderen.

Video: Gedeputeerde Swinkels sprak via Facetime met prijswinnares Laura Fasseur, die momenteel in Parijs is.