De Kindergemeenteraad heeft het voor het zeggen!

BERGEN OP ZOOM – De kinderen van Bergen op Zoom hebben het woensdag voor het zeggen in de raadzaal. De 33 bankjes worden ingenomen door leerlingen van Bergse basisscholen. Ze leren deze dag hoe de Bergse gemeenteraad werkt en hoe ze zelf politieke besluiten kunnen nemen. 's Middags mogen de scholieren hun zelfbedachte ideëen presenteren en 's avonds is er een heuse raadsvergadering, met burgemeester Frank Petter als voorzitter. Bijzonderheid: de Kindergemeenteraad heeft ook de belangstelling getrokken van de correspondent van een Japanse krant, die vanuit Brussel is overgekomen -mét tolk- om te zien hoe de Bergse kinderen de politiek beleven.

De praktijk is de beste leerschool. Daarom mogen de basisschoolleerlingen in de rol kruipen van échte raadsleden. En daarbij hoort ook het bedenken en uitwerken van een politiek voorstel. Om drie uur 's middags kunnen de kinderraadsleden hun projecten presenteren aan de échte politici. Een panel van tien raadsleden en duo-raadsleden mag als jury optreden.

Creativiteit

De kinderen hebben vooraf enkele uren de tijd gehad om in groepjes een idee uit te werken. Aan creativiteit geen gebrek: zo presenteert de groep van de Sancta Mariaschool een een teletijdmachine, waarmee kinderen 'eventjes' heen en weer kunnen springen naar het jaar 1621. Zo kunnen ze meer leren over monumenten zoals de Peperbus, het Markiezenhof of de Gevangenpoort. "Want het is belangrijk dat kinderen méér komen te weten over de geschiedenis van de Bergse momunumenten", zegt de jongen die het projectje namens de groep presenteert. En een begroting is er ook: duizend bezoekjes aan het Markiezenhof à 2,50 euro leveren 2500 euro op en ook de tijdreizen brengen geld in het laatje, toch wel 35 euro per reis.

De dames en heren van het raadsledenpanel knikken instemmend. Maar dán heeft de scholier nog een vraag aan de volwassenen: weet iemand van hen eigenlijk in welk jaar het Markiezenhof gebouwd is? De gekozen volksvertegenwoordigers moeten allemaal het antwoord schuldig blijven. "Kijk, en dáárom is het belangrijk dat kinderen meer te weten komen over de monumenten", zegt de wijsneus met een brede glimlach. Hij heeft de lachers op zijn hand.

Winnaar

Het project mag misschien weinig realistisch en overambitieus zijn -maar ach, dat geldt ook voor veel politieke ideëen in de grotemensenwereld. En dus komt de teletijdmachine als winnend projectvoorstel uit de bus. "Yess…" roept de 'fractie' van de Sancta Maria-school in de raadsbanken en de raadsleden geven elkaar een high five. Het was moeilijk om een keuze te maken, moest BSD-raadslid Louis van der Kallen toegeven. "Het versterken van talenten, een buitenspeel-app… het zijn allemaal voorstellen waar goed en serieus over is nagedacht", zo spreekt hij de kinderen toe. Straks, tijdens de Kinderraadsvergadering, wordt er over het plan gedebatteerd en mogen de scholieren stemmen over dit voorstel.

Madurodam

Deze Kindergemeenteraad wordt georganiseerd door de gemeente Bergen op Zoom, stichting Madurodam en ProDemos, het huis voor democratie en rechtstaat. De Kindergemeenteraden vinden plaats in alle provincies van Nederland. Uit de Kindergemeenteraden wordt per provincie een Madurodambassadeur gekozen. Deze ambassadeurs vertegenwoordigen hun provincie in Madurodam. Het college van B&W van Madurodam en de Madurodambassadeurs vormen samen de Nationale Madurodamraad. Madurodam financiert de kindergemeenteraden en de uitvoering van de winnende projecten.

Fotobijschrift: Met een teletijdmachine 'springen' leerlingen van de Sancta Mariaschool heen en weer naar het jaar 1621. (Tekst en foto's: Han Verbeem)
 

Bekijk hier de de fotoreportage van de Kinderraad van 25 november