De Krabbenfoor 2016 komt er aan. Een kleine terugblik op de afgelopen jaren…

BERGEN OP ZOOM – Van 28 tot en met 30 juli puilt de Bergse binnenstad weer bijna uit haar voegen. Het drukstbezochte evenement van het jaar, De Krabbenfoor, is daar. Jaarlijkse tellingen lopen uiteen maar verdeeld over drie dagen krijgt de stad minimaal 100.000 passanten langs de kramen, terrassen en podia. Bij goed weer kan dat oplopen tot 150.000 zelfs. Dit jaar de 52e editie alweer, met een grotendeels nieuwe organisatie in een vertrouwd decor: die historische binnenstad.

Jaarmarkten zijn onlosmakelijk verbonden met Bergen op Zoom, al eeuwenlang. En het aanbod is natuurlijk veranderd maar verder is er niet eens zo veel gewijzigd. De lokale bedrijvigheid biedt haar waar aan, maar er komen ook heel veel handelslui uit de omstreken en ver daarbuiten hun snuisteruien en andere artikelen verkopen. De potsenmakers en troubadours van toen zijn de straatartiesten en muzikanten van nu. De exotische geuren van etenswaar zijn gebleven, naast natuurlijk de lokale streekproducten. En zoals altijd al het geval was, komt ook het publiek overal vandaan. Bezoekers van nu komen van de Zeeuwse campings en de Randstad of België, tot gewoon uit de regio of Bergen op Zoom.

Een beproefde formule met nieuwe elementen

In grote lijnen is De Krabbenfoor al heel wat jaren een beproefde formule. Wel heeft ondernemersvereniging Sterck een nieuw team samengesteld om het evenement te organiseren. Er zijn nieuwe elementen toegevoegd en een aantal andere verdwenen. Toegevoegd is onder meer de grootse Stadsbingo die op zaterdag plaatsvindt. Nieuw is ook dat het podium op de Grote Markt nu in het midden staat, tussen de terrassen. Daardoor is het geen plaats meer voor een attractie, zoals vorig jaar de Polyp. Straattheater is er dit jaar niet, rondlopende muziek wel. Het blijft in die zin wel een evenement in ontwikkeling, dat ieder jaar weer net even anders is.

We zijn onze fotoarchieven eens ingedoken, die een beeld geven van wat er tijdens de afgelopen tien edities zoal te beleven was. Ze staan dwars door elkaar heen, zodat nog duidelijker wordt dat ook de afgelopen jaren het evenement steeds weer anders was, qua invulling. Wat nooit veranderde waren het zomergevoel en de gemoedelijke sfeer in een stad vol mensen die zin hebben in een feestelijke dag. We wensen iedereen veel plezier en goed weer!