De politie moet geen taxidienst worden, vindt Lijst Linssen

BERGEN OP ZOOM – Eerder dit jaar besteedde RTL Nieuws aandacht aan de ritten die politiemensen steeds moeten maken om verdachten weg te brengen naar politiecellen. De voorzitter van een politievakbond zei in dat item: “De politie is bijna een taxibedrijf geworden.” Lijst Linssen stelt vragen aan het Bergse college over de situatie hier.

Volgens de toenmalige berichtgeving van RTL worden mensen soms zelfs niet aangehouden omdat de reistijd naar een cel te lang is. In de politiecellen van lokale bureaus mogen verdachten maximaal zes uur verblijven, dus het komt nogal eens voor dat iemand vanuit Bergen op Zoom naar Breda dan wel Middelburg gebracht moet worden, waar langer opsluiten wel mag. Het kost twee agenten iedere keer al snel 40 minuten per rit. Meerdere verdachten moeten bovendien apart vervoerd worden. Bovendien moeten de volgende dag twee rechercheurs naar Breda of Middelburg om een verder onderzoek in te stellen. Die tijd kan niet meer besteed worden aan handhaving en toezicht, concluderen raadslid Meino Dam -zelf enige jaren geleden nog wijkagent- en burgerlid Maikel de Bekker.  

Probleem blijft ook met nieuwe bureau

De fractie deed zelf navraag, melden Dam en De Bekker namens hun partij. Bij de politie geven veel mensen aan dat het probleem met het nieuwe bureau niet verdwijnt, aangezien ook hier alleen cellen voor kortstondig ophouden van verdachten komen. Lijst Linssen noemt de gang van zaken een ‘verspilling van uren' en vindt dat het Bergse college zich hard moet maken voor de kwestie. De fractie wil weten of de landelijke politiek er al eens op is aangesproken en zo niet, of B en W daar alsnog werk van wil maken, “zodat de politie beter haar werk kan doen.”