De zorg van de toekomst begint vandaag… met Zora

BERGEN OP ZOOM – De zorg van morgen begint vandaag! Vanmiddag opende de nieuwe pop-up store in het Vierkantje, tegenover de ingang van de bibliotheek. Het Huis van Morgen, zo heet de store, is genoemd naar het gelijknamige huis in Roosendaal en is een samenwerking van ondermeer WijZijn en de gemeente Bergen op Zoom. Het tijdelijke informatiecentrum is een vervolg op een eerder project van vorig jaar, waarbij inwoners vrij kunnen binnenlopen met vragen over zorg en samenleving. De middag kreeg zelfs een futuristisch tintje want de échte opening gebeurde door Zora, 's werelds eerste professionele zorgrobot. Natuurlijk zal er in de (nabije) toekomst veel met slimme techniek en robotica gedaan kunnen worden. Maar: zorg blijft allijd mensenwerk!

Wie helpt je revalideren? Wie oefent met de kinderen? Wie motiveert je tot je beter bent? Wie zorgt voor jou? Wie houdt je fit? Ja… dat is Zora!

De behulpzame robot is één van de vele innovaties die de zorgsector vandaag de dag te bieden heeft en donderdag maakte Zora haar opwachting in de nieuwe pop-up store aan de Kortemeestraat. Robotica zal in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen, vertelden twee medewerkers van Avans Hogeschool. Zij hebben de robot speciaal voor de opening meegebracht. 

Bijna menselijk

De humanoïde zorgrobot van amper 57 cm gedraagt zich bijna menselijk, dankzij de vele sensoren in haar hoofd, handen en voeten. Zo kan ze meeluisteren en meekijken met de cliënt en zelfs gesprekken voeren en – als het moet- zelfs de Vogeltjesdans opvoeren. Dat deed Zora deze middag ook, tot hilariteit van de tientallen bezoekers die de opening bijwoonden. Momenteel is Zora de enige professioneel actieve humanoïde robot die de markt te bieden heeft. Zo wordt ze reeds gebruikt in vele woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen. Niet alleen in Nederland en België, maar ondertussen ook in veel andere Europese landen en daarbuiten. Wie overweegt om een eigen Zora aan te schaffen moet wel even in de buidel tasten: de zorgrobot kost zo'n slordige 15.000 euro, aldus de Avans-medewerkers.

Trends en ontwikkelingen

Maar het was niet alleen Zora die donderdagmiddag de show stal. Tijdens de opening was er ook aandacht voor maatschappelijke trends en ontwikkelingen in de (oudereren)zorg. Zo was er een presentatie van Martien van Leeuwen namens Alzheimer West-Brabant, over de dementievriendelijke gemeenschap. Vanuit Sensera was er een uiteenzetting over leefstijlmonitoring: een middel voor ouderen om langer thuis te kunnen blijven wonen.

  • Pop-up store Huis van Morgen is gevestigd aan de Kortemeestraat 18 in Bergen op Zoom