Dichtbundel met vijftig tinten liefde gepresenteerd

BERGEN OP ZOOM – In de Bergse bieb is zaterdagochtend de dichtbundel ‘Het vertrek vanuit vandaag’ gepresenteerd, geschreven door Hero Noom, een pseudoniem van Bergenaar Jacco Lauret. Het boekwerkje bevat vijftig gedichten die allemaal gaan over wat liefde met een mens kan doen.

De poëzie is min of meer per ongeluk ontstaan, legde Jacco eerder deze week al uit. Hij was als geluidskunstenaar net begonnen aan een nieuw project en had daar teksten voor nodig. Toen hij eenmaal begon te schrijven bleven er maar nieuwe komen en dat leidde tot ruim zestig gedichten.

Hij werd er zaterdagmorgen over geïnterview door Marlies van Lier, die zeer onder de indruk was van het resultaat. Ze wilde onder meer weten waarom er een windroos op de cover staat. Jacco: "Dat heeft alles te maken met richting vinden in je leven. Dat zoeken hiernaar zit heel erg in me, al m'n hele leven." Het is dan ook één van de onderliggende thema's in de bundel. Marlies: "Maar ook de liefde komt continu terug."

De liefde

"Ik ben in staat om héél erg van mensen te houden", legde de schrijver uit. "In deze bundel komen de liefde en de wijze waarop het verleden deel van je uitmaakt overal terug, naast het gegeven dat je iedere dag opnieuw begint." Dat 'houden van' veel met je kan doen, op ontzettend veel manieren, valt zeker terug te lezen in de vijftig gedichten die uiteindelijk door Jacco zijn geselecteerd voor deze uitgave.

Kwetsbaar

Of ie met de rest ook nog iets gaat doen, wilde Marlies weten. "Dat kan heel goed, maar eerst wil ik m'n nieuwe cd af gaan maken." Dat is ook weer spannend voor de kunstenaar, maar minder 'dicht op de huid' dan een bundel als dit. "Woorden geven veel specifieker een gevoel weer dan muziek. Je stelt je er nog kwetsbaarder mee op." Gezien de positieve reacties op de voorgelezen pagina's hoeft Jacco zich niet echt zorgen te maken.

'Het vertrek vanuit vandaag’ van Hero Noom is bij reguliere en online boekhandels maar ook bij Uitgeverij Boekscout verkrijgbaar, voor 15,99 per exemplaar.