Doordraaien met Première in ‘Carrousel’

BERGEN OP ZOOM – Een mix van geweldige muziek, dans, wrange verhalen en stof tot nadenken. Zo vat regisseuse Karen Albers de nieuwe voorstelling van Première samen. Maar ze belooft: je gaat zeker niet gedeprimeerd de deur uit door de schrijnende lotgevallen waarvan je getuige bent en zelfs een beetje deel van uitmaakt.

‘Carrousel’ is een door Première zelf herschreven versie van een productie van het Noord Nederlands Toneel. Het gezelschap speelde een theaterbewerking van ‘They Shoot Horses, Don’t They?’ en dat maakte veel indruk. Het verhaal maakte eerst furore als boek en film, speelt oorspronkelijk in de roerige Amerikaanse tijden van The Great Depression, en is vertaald naar het hier en nu.

Danse Macabre 2.0

Als publiek ben je aanwezig bij de laatste uren van een dansmarathon. Deelnemers deden er massaal aan mee om hun ellende en honger tijdelijk te ontvluchten, zelfs om even een dak boven het hoofd te hebben. De wedstrijden duurden soms wekenlang en dat geldt ook voor degene waar je nu in terecht komt.

Er zijn nog enkele paren over en die zijn er niet heel best aan toe. Ze zijn kapot, zowel fysiek als mentaal. En dan komen de emoties en frustraties pas echt los. Heftig om daar getuige van te zijn en een schril contrast met de swingende muziek en grappen van de MC, een presentator die z’n best doet het publiek te vermaken.

Mooie avond

Karen vertelt: “We hebben het stuk wat herschreven, er een eigen interpretatie aan gegeven. En er is prachtige muziek. Bestaande nummers worden in speciaal hiervoor geschreven arrangementen gebracht, onder meer door een blazerssectie. Ook de choreografie is helemaal voor deze voorstelling bedacht.” Ze belooft een mooie en indrukwekkende avond aan het publiek.

Spreekwoordelijke spiegel

‘Carrousel’ moet ook een beetje worden gezien als een aanklacht. “In een tijd van reality-tv en de meest vreselijke filmpjes online wordt de menselijke behoefte aan leedvermaak soms wel héél duidelijk”, vertelt Karen. “Dat is niet nieuw, tijdens die depressie kwamen mensen juist daarom naar die dansmarathons kijken. Dergelijk gedrag is van alle tijden, maar het is ook zeker niet minder geworden. Die spiegel willen we wel een beetje voorhouden. Juist daarom wordt het publiek eveneens een personage van het stuk.”

Toch is het geen zware kost, belooft ze. De mix van dans, muziek en de grappen van de MC houden de lichtheid erin. “We willen zeker iets meegeven om nog eens over na te denken, maar dat kan ook later een keer. Je hoeft er de borrel na zeker niet voor over te slaan.”

  • ‘Carrousel’ is te zien op 19, 20, 25, 26 en 27 oktober, bij JacDanst (Buitenvest 96, Bergen op Zoom). Het stuk vangt aan om 20.15 uur, de zaal opent om 19.45 uur. Tickets kosten 15 euro per stuk.
  • Meer weten? Kijk eens op de website van Première.
  • Tickets bestellen doe je hier.