Drie Bergenaren gaan mee met Zorgzame Brabanders bij Prinsjesdag

DEN HAAG / DEN BOSCH / BERGEN OP ZOOM (ingezonden mededeling, bewerkt door de redactie) – Het is een oude traditie: een burgerdeputatie langs de route van de Koning en Koningin op weg naar het Binnenhof tijdens Prinsjesdag. Dit jaar komt de burgerdeputatie uit Noord-Brabant. Circa 190 Brabanders die zich vrijwillig inzetten voor anderen zullen 17 september op de Korte Vijverberg langs de route van de Koninklijke stoet staan.

Sinds 1904 is het traditie dat een burgerdeputatie deel uit maakt van het militair ceremonieel van Prinsjesdag. Ieder jaar wordt dat door een andere provincie verzorgd en dit jaar is de eer aan Noord-Brabant. Op initiatief van de commissaris van de Koning, Wim van de Donk, is het thema 'Zorgzaam Brabant' gekozen. De Brabantse samenleving kenmerkt zich door het woordje ‘samen’, is de redenering hierachter. Het aantal mantelzorgers en vrijwilligers dat zich inzet voor naasten in hun omgeving is groot. Zij verdienen het om extra in het (Oranje)zonnetje gezet te worden.

Drie Bergse genodigden

In iedere Brabantse gemeente zijn door de burgemeesters vrijwilligers gevraagd om deel te nemen aan de deputatie. In Bergen op Zoom zijn dat Lucia Quik, Els Baarends en Rinie Hagenaars. Daarnaast zijn er ook mensen uitgenodigd die een Gouden Duim, een blijk van waardering voor inzet op sociaal terrein, uitgereikt hebben gekregen en genomineerden voor Brabander van het Jaar die pasten in het plaatje ‘Zorgzaam Brabant’.

Het programma

De Brabantse mantelzorgers en vrijwilligers, herkenbaar aan een shawl in de Brabantse kleuren, vertrekken per bus uit Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Breda naar Den Haag. Daar volgt een ontvangst op het provinciehuis van Zuid-Holland. Daarna voegt de deputatie zich in de colonne van de erewacht in en loopt naar de Korte Vijverberg om daar de passage van de Glazen Koets af te wachten. Na het vertrek van de Koning en Koningin naar paleis Noordeinde gaat de deputatie terug naar het provinciehuis van Zuid-Holland voor een gezamenlijke afsluiting. Na afloop worden de leden van de burgerdeputatie op het provinciehuis van Zuid-Holland ontvangen voor een broodjeslunch.