Drie partijen vragen college te strijden voor behoud betaalbaar OV

BERGEN OP ZOOM – Politici van drie partijen schrijven samen het college aan vanwege zorgen over de aangekondigde verschraling van het openbaar vervoer in onze gemeente. Het lijkt erop dat de gemeente wel bezwaren heeft maar dan met name omtrent de behoorlijk hogere tarieven, terwijl Lijst Linssen, Steunpunt BoZ en de PvdA ook het wegvallen van veel verbindingen niet vinden kunnen.

Het schrijven komt van PvdA-fractievoorzitter Joey van Aken, Lijst Linssen-raadslid Meino Dam, John Voets (Steunpunt Bergen op Zoom) en Julien Voets, fractieassistent bij diezelfde partij. Ze delen hun zorgen over de behoorlijke verschraling die Arriva heeft aangekondigd waar het OV in deze gemeente betreft. Er wordt enorm geschrapt in buslijnen en wat ervoor in de plaats komt is beperkt. Mensen zouden grotendeels aangewezen zijn op deeltaxi's, deelauto's en deelfietsen. Je leest er hier meer over.

Niet alleen de kosten zijn punt van zorg

Het college reageerde ook al op de aangekondigde maatregelen en lijkt zich vooral druk te maken over de veel hogere kosten die inwoners per rit kwijt zijn straks. Dat concluderen de briefschrijvers uit een antwoord op de Arriva plannen, dat B en W gaf op 8 augustus. Voets, Voets, Dam en van Aken vinden echter dat ook aan het veel beperkter bereikbaar zijn van grote delen van de gemeente niet zomaar voorbij mag worden gegaan. Met name inwoners van Lepelstraat zijn hiervan de dupe. Daar moet de dorpsraad het bemannen van een deelauto gaan organiseren. Of dat gaat lukken moet nog maar blijken. In een tijd dat het ziekenhuis ook nog eens de gemeente verlaat en inwoners hiervoor straks naar Roosendaal dienen te reizen is het geheel een wel héél rigoureuze maatregel.

College lijkt mee te werken met Arriva

Desondanks hebben de vier politici de indruk dat de gemeente, bij monde van het college, positief of in ieder geval begripvol reageert op de afschaling van het OV-netwerk en er aan meewerkt. Ze willen van B en W weten of het klopt dat er in grote lijnen met de plannen akkoord wordt gegaan en wat er wordt gedaan om de huidige tarieven te handhaven. Tevens willen de fractievertegenwoordigers weten hoe Bravis bereikbaar wordt gehouden. Het schrijven sluit af met een oproep aan het college om, samen met de provincie, alles in het werk te stellen om het Bergse OV-netwerk betaalbaar, laagdrempelig en gemeentebreed te houden.

Afbeelding van Adrian Malec via Pixabay