Druk bezochte preview van expo Lage Landen moet hoop exposure opleveren

BERGEN OP ZOOM – Vrijdagmiddag kwamen in de Hofzaal van het Markiezenhof allemaal influencers bijeen die, zeker samen, online een hoop mensen bereiken. Ze waren uitgenodigd door Citymarketing Bergen op Zoom om het Markiezenhof en de tentoonstelling Lage Landen, Schatten uit het Rijks onder een nog veel breder publiek bekendheid te geven.

Het gezelschap bestond uit zo'n vijftig fotografen, bloggers, instagrammers en andere influencers met een flink bereik, uit zowel Nederland als België. Ook lokale media was uitgenodigd en ZuidWest TV maakte een reportage van de middag. Het gezelschap kreeg in twee groepen verdeeld een tour langs de expo en door de rest van het gebouw aangeboden en mocht alles filmen en fotograferen, op basis van één voorwaarde: Niet publiceren vóór zaterdag 16 februari, 16.00 uur! Dan is de officiële opening namelijk.

Overnachten

Citymarketeer Ruurt van der Wel heette iedereen namens de gemeente van harte welkom. Hij vertelde dat een deel van de gasten zelfs een overnachting in De Draak aangeboden heeft gekregen, omdat het best een afstand voor ze was. Morgenochtend krijgen zij een rondwandeling door de stad, ook dat levert mogelijk nog de nodige promotie op. In ieder geval was Van der Wel zichtbaar blij met de opkomst. Hij vertelde: “We hopen dat jullie je volgers mee gaan geven hoe fantastisch het hier is”, en introduceerde vervolgens Cees Meijer, directeur van het Cultuurbedrijf.

Die vertelde kort iets over de geschiedenis van het Markiezenhof en over de samenwerking met onder andere het Rijksmuseum, waardoor de schilderijen voor de expo Lage Landen hier terecht konden komen. Dat had nog heel wat om het lijf, er zijn zalen compleet voor verbouwd. De eisen die gesteld worden aan bijvoorbeeld klimaatbeheersing zijn enorm. “Maar dat zien we als langetermijninvestering”, vertelde Meijer. “We kunnen hier nu vaker expo’s op dit niveau houden.” Aangezien Lage Landen slechts één van de vier rondreizende thema-tentoonstellingen is met werken van het Rijksmuseum, alleen al daarom geen onlogische keuze.

Grote blogs en sites

Daarna was het hoog tijd dat de bloggers, fotografen en online influencers de expo en het gebouw gingen ontdekken. Daarvoor waren ze immers naar Bergen op Zoom afgereisd. Onder hen namen als Ensannereist, Skynet.be, Reisgoesting, Tjoolaard en Somsookheimwee. Veel reisblogs en goed gelezen platforms dus. Vanaf zaterdagmiddag zijn overal online hun ervaringen en opgedane indrukken terug te vinden. Spannend…

De tentoonstelling Lage landen, Schatten uit het Rijks draait om verschillende werken uit het Rijksmuseum, aangevuld met werken van ander kunstenaars. Zo hebben Arsis en de fotograferende boswachter Etik de Jonge eigen ruimtes met moderne werken die passen bij het thema. Meer info over deze expo kun je vinden op de website van het Markiezenhof.