Duizend Canadese leerlingen bezoeken Bergen op Zoom op 4 mei

De studenten brengen onder meer een bezoek aan de Canadese begraafplaats. (Archieffoto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Op 4 mei krijgt de gemeente bezoek van ruim 1.000 Canadese leerlingen van verschillende highschools uit heel Canada. In het kader van 75 jaar vrijheid bezoeken zij rond die datum verschillende plaatsen in Nederland. Op 4 mei, de dag van Dodenherdenking, doen ze Bergen op Zoom aan. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

Het programma van de leerlingen speelt zich voornamelijk af boven de rivieren.  Bergen op Zoom was in 1944 namelijk al bevrijd. Toch komen ze op 4 mei naar Bergen op Zoom omdat deze stad een belangrijke plaats heeft ingenomen tijdens de bevrijding en de Slag om de Schelde. De studenten bezoeken de Canadese begraafplaats, ze krijgen uitgebreide informatie over de Slag om de Schelde, SBM stelt de monumenten speciaal voor hen open, zo ook het Markiezenhof, de VVV informeert de jongeren over allerlei bezoekmogelijkheden en diverse ondernemers in de Binnenstad openen hun deuren voor de studenten.    

Herdenkingsceremonie

Op de Canadese begraafplaats organiseren de leerlingen een herdenkingsceremonie voor de Canadese soldaten die hier begraven liggen. Daarna leggen zij daar een krans. Vervolgens lopen ze in een stoet terug naar de stad met een grote Canadese vlag en borden met daarop vermeld de plaatsnamen waar soldaten vandaan kwamen die nu in Bergen op Zoom begraven liggen. Aan het einde van de middag komen ze aan op de Grote Markt. Een Canadese piperband heet hen dan muzikaal welkom en de studenten dragen de vlag over aan de burgemeester. In de avond nemen de ze deel aan de nationale dodenherdenking, die dit jaar plaatsvindt op de Grote Markt van Bergen op Zoom. Daarna is het programma afgelopen.

Vrijheid doorgeven

“We zijn vereerd met een bezoek van zo’n 1.000 Canadese leerlingen aan onze stad. We vinden het belangrijk om onze vrijheid door te kunnen blijven geven, ook aan de jongere generatie, zowel de Nederlandse als de Canadese. De wederzijdse betrokkenheid tussen de twee landen blijft op diverse vlakken groeien. Ik hoop dat dat nog heel lang zo doorgaat”, aldus burgemeester Frank Petter.