Een gebundelde ode aan de liefde

BERGEN OP ZOOM – Hij zal zichzelf nooit zo omschrijven maar Bergenaar Jacco Lauret mag best een multitalent worden genoemd. In 2016 ontving hij de Sakko-prijs voor Kunsten en Letteren voor zijn muziek. Die componeert hij zelf en veel ervan speelt en zingt hij ook in, al dan niet met hulp van andere muzikanten. In hetzelfde jaar ontstond iets nieuws, waarmee de geluidskunstenaar zichzelf behoorlijk verraste.

Jacco vertelt: “Twee jaar terug had ik een nieuw project in gedachten met een totaal andere aanpak dan gebruikelijk. Ik wilde klanken en wat teksten in gaan zingen, al improviserend, en die pas daarna gaan voorzien van arrangementen. Eigenlijk een omgedraaid proces dus.” Hij zou er Engelstalige teksten voor gaan gebruiken maar schreef, om zo dicht mogelijk bij z’n gevoel te komen, eerst in het Nederlands. Zoiets gaat je in je moerstaal vaak net wat beter af.

Besef

Tot zijn eigen verrassing werden de teksten die hij schreef gedichten die een eigen leven gingen leiden. “Ze bleven maar komen.” Hij is er nog verbaasd over; “Ik had er op een gegeven moment ruim zestig en het muziekproject raakte helemaal op de achtergrond.”

Van vertalen kwam niets terecht. De gevoelens en het ritme die de oorspronkelijke versies in zich hadden, lieten zich niet omzetten in het Engels. Jacco: “Langzaam kwam het besef dat dit een project op zich was geworden. Het duurde alleen lang voordat ik die persoonlijke emoties durfde te delen met de rest van de wereld. Met m’n muziek druk ik natuurlijk ook gevoel uit maar dat is toch abstracter.”

Liefde als leidraad

Na heel veel herlezen, schrappen, herschikken en aanvullen bleven er vijftig gedichten over die Jacco heeft samengevoegd in de bundel ‘Het vertrek vanuit vandaag’. Ze gaan allemaal over wat liefde voor de mensen om je heen met je kan doen, een universeel thema dat nooit verveelt. “Het is mooi om te merken dat iedereen er weer een eigen gevoel of beleving uit haalt”, vertelt de maker. Hij heeft best wat mensen het nodige laten lezen en merkt dat het ze raakt. “Dat doet me goed. Het is een deel van mij dat ik eens op een andere manier heb vertaald en het is fijn dat het niet alleen mezelf positief verrast.” Het kan dus zomaar zijn dat er ooit een vervolg komt. “Maar eerst ga ik m’n nieuwe cd afmaken”, klinkt het redelijk resoluut.

 

Ik zie
vanaf hier
daar vanwaar jij
waarvan ik weet hoever
opnieuw
waarvan ik weet hoever
daar vanwaar jij
mij verheft
boven wat ik zou zijn
was ik
zonder jou.

 

De presentatie van ‘Het vertrek vanuit vandaag’ vindt plaats op zaterdag 8 september om 11.00 uur in de Bergse bieb (Kortemeestraat / Vierkantje). Jacco, die het boekje publiceerde onder het pseudoniem Hero Noom, wordt dan live geïnterviewd door Marlies van Lier en is daarna beschikbaar voor het signeren van exemplaren. Iedereen is van harte welkom. De bundel kost die ochtend 15 euro. Natuurlijk zijn de boekjes vanaf dan ook bij reguliere boekhandels, Bol.com en Uitgeverij Boekscout verkrijgbaar, voor 15,99 per exemplaar.

Foto: Mary Remijnse