Een jaar vol jubilea voor Het Gezellentoneel

BERGEN OP ZOOM – Er valt veel te vieren dit jaar, voor Het Gezellentoneel. De vereniging bestaat 90 jaar en twee spelers zijn 25 jaar lid. Vanwege het eerste staat de toneelvereniging dit jaar in schouwburg De Maagd. We maakten een praatje met de regisseur en de twee jubilarissen over een stuk dat erg bij het DNA van deze stad past.

De regie van deze productie is wederom in handen van Erol Struijk. Hij heeft er veel zin in, vertelt hij: "We gaan 'De Ingebeelde Zieke' spelen, een eigen vertaling van een stuk van Molière. Dat is een Franse schrijver van satirische komedies die in de 17e eeuw leefde. De verwikkelingen en types die hij opvoerde passen ook bij deze tijd, we hebben alleen de tekst en vorm aangepast." Omdat Bergen op Zoom van oudsher veel Franse invloeden heeft, vindt hij het stuk helemaal bij deze stad en gemeenschap passen. "Het wordt theater vol verrassingen. Verleden en heden knipogen naar elkaar eigenlijk, in commedia dell'arte sferen. Lekker over de top, met veel oud goud en stinkende pruiken. Alles wat je leuk vindt aan een fijne avond toneel komt voorbij."

Trouw aan je club

Het enthousiasme van de regisseur wordt zeker gedeeld door Wally Sep en Willy Michielsen, die dit jaar beiden hun 25-jarig jubileum vieren bij Het Gezellentoneel. Ze zitten nog volop in de repetities maar zijn blij met hoe alles al vorm krijgt. Beiden roemen de sfeer en het kameraadschap bij de club. Willy vertelt: "Het is echt niet altijd makkelijk om tijd vrij te blijven maken voor zoiets, wanneer je in den lande als professional aan het werk bent, maar ik wil deze club trouw blijven. Hier ben ik als klein manneke begonnen." Daar denkt Wally niet anders over, meldt hij: "Toen ik besloot te willen gaan acteren was de keuze snel gemaakt. Het Gezellentoneel sprak me het meeste aan en dat is nog zo. Ik ben nu eenmaal redelijk honkvast en beleef veel plezier aan de warme band onderling."

Hoe ze het stuk omschrijven? Vol snelheid, humor en herkenbaar vinden ze beiden, ook al is het eeuwen geleden geschreven. Met karakters en situaties die van alle tijden zijn. Het zijn alleen niet de makkelijkste rollen. Willy: "Ik speel iemand die continu last heeft van stemmingswisselingen. Een mooie maar pittige rol, dat vinden zelfs collega's uit de proffesionele acteurswereld." Wally: "Mijn karakter is ronduit arrogant en dat was ook wel even zoeken. Het gaat nogal tegen m'n natuur in." Ze zijn het er over eens dat het de hele productie alleen maar uitdagender maakt. "Dat we er mee in De Maagd staan, met de grandeur van zo'n zaal en de heerlijke kitsch van dit stuk, is echt iets om naar uit te kijken."

Het stuk is te zien op 18, 19 en 20 november.

Kaarten kopen of meer informatie? Hier vind je de website van Het Gezellentoneel.

Foto's: Het Gezellentoneel / Barbara van der Zanden