Een jong danstalent dat écht niet stil kan staan

BERGEN OP ZOOM – Op 13 december vindt in schouwburg De Maagd het Rabo Sportgala 2019 plaats. Eén van de genomineerden is de 15-jarige danseres Anna-Joy Asiimwe. Deze vorm van bewegen is voor haar bijna hetzelfde als ademen. “Toen ik kon lopen, leerde m’n vader me meteen ook dansen.”

Haar moeder is Zeeuwse en ging voor haar studie naar Uganda. Daar werd ze verliefd en samen besloten ze naar Nederland te gaan. Hier werd Anna-Joy geboren, in Breda, waar ze van haar vader de liefde voor dansen bijna letterlijk met de paplepel kreeg ingegoten en ook afro dance leerde – lang voordat het hier populair werd. Helaas hield het huwelijk van haar ouders geen stand en haar vader besloot in 2015 terug te gaan naar zijn vaderland. De liefde voor dansen bleef echter onverminderd bij Anna-Joy.

Dansend door het leven

Inmiddels woont de jonge danseres al weer sinds haar achtste in Bergen op Zoom en meteen zocht ze een dansschool waar ze haar passie kon gaan beoefenen. “Afro dance gaat vanzelf”, vertelt ze opgetogen. “Daar hoef ik eigenlijk niks voor het doen, het zit in me, maar voor andere dansen moet ik wel trainen.” En ze wil ze allemaal leren, van street dance en hip hop tot ooit misschien zelfs ballroom. Haar grote hoop is dan ook om later een echte dansopleiding te kunnen gaan volgen.

Dat ze het in zich heeft, blijkt wel uit de nominatie voor de Bergse verkiezing van Sportvrouw van het Jaar 2019. Ze is één van de drie kandidaten en in die categorie de jongste. Ook op danswedstrijden sleept ze steeds weer prijzen in de wacht en ze wist op het EK zilver te bemachtigen.

Stilstaan is geen optie!

Anna-Joy traint nu bij House of Marqeez en gebruikt haar Afrikaanse ritmiek vaak als wapen om tijdens dance battles haar tegenstanders te verslaan. En de lat ligt daar hoog! Haar coaches verwachtten tijdens trainingen week in week uit goede prestaties en Anna-Joy geeft nooit op. Tussendoor even kletsen is geen optie, ze wil maar één ding: dansen! Zo gedisciplineerd zijn er weinig, zéker op die leeftijd. Voor de jonge danseres is het echter ‘gewoon’ een way of life. “Ik wil gewoon altijd dansen. Dit jaar ben ik voor het eerst naar m’n vader in Uganda gegaan. Daar ontmoette ik vijftien neefjes en nichtjes en het eerste wat we deden was natuurlijk dansen. Het ging vanzelf zo.”

Spannend?

Of ze zenuwachtig is voor het grote sportgala en de verkiezing in de schouwburg? “Nu nog niet maar het kan best zijn dat ik de avond ervoor wat slechter in slaap kom. Ik vind het vooral héél leuk en spannend.” Er hebben al heel veel mensen op haar gestemd”, vertelt ze blij. “Dat vind ik natuurlijk heel fijn, het is een mooie titel.” Dan, oprecht spontaan: “Maar als ik niet win ben ik met de nominatie ook al heel blij hoor.”

Ook stemmen op de genomineerde sporters? Dat doe je hier!

Foto: Anna-Joy Asiimwe