Eén zetel minder voor GBWP, CDA krijgt er één bij

BERGEN OP ZOOM – Maandagmiddag om twee uur vond op het stadskantoor een speciale zitting plaats van het centraal stembureau. Alle stemmen van afgelopen woensdag zijn herteld. Er bleek vooral op de Bergse Plaat het nodige mis te zijn gegaan.

Het ging echt om tienden van procenten, de zetelverdeling van afgelopen week. Dat viel voor aanvang van de bijeenkomst aan veel gezichten af te zien. Met name voor GBWP en het CDA was het spannend. En niet voor niets, bleek al snel. In de vergadering werd al snel duidelijk dat er toch een zetel verschuift.

De nieuwe verdeling is als volgt:

  • GBWP 9 (was 10)
  • VVD 5
  • Lijst Linssen 4
  • CDA 4 (was 3)
  • D66 3
  • BSD 2
  • PvdA 2
  • GroenLinks 2
  • SP 1
  • Steunpunt 1

Gesprekken en mogelijk aangifte

Burgemeester Petter en de aanwezigen van het centraal stembureau ondertekenden de definitieve lijst maar daar is de kous zeker niet mee af. Er bleken op het stembureau van de Bergse Plaat maar liefst 27 fouten te zijn gemaakt bij het tellen, verdeeld over meerdere partijen. Hier zit de oorzaak van de wisselende zetel. Volgens de burgervader moet er echt anders met het stemmen worden omgegaan. Hij beschouwt het als een belangrijke les die uit deze verkiezing is geleerd. Alle opmerkingen die hem, het stembureau en de gemeente hebben bereikt over wat er mis zou zijn gegaan, van burgers, politici en vrijwilligers, worden verzameld en uitvoerig besproken in de evaluatie. Petter overweegt nu al om een volgende keer gemeentelijke medewerkers aan te stellen als voorzitters van de stembureaus.

Over wat er in Lepelstraat gebeurde is het laatste woord ook nog niet gezegd. Er zijn afgelopen weekend interviews gehouden met alle vrijwilligers daar, die ieder een aantal vragen voorgelegd kregen. Hierop volgen met een aantal van hen, waaronder de voorzitter, nog deze week vervolggesprekken. Daarna beslist de burgemeester of hij aangifte doet van valsheid in geschrifte. Petter geeft toe dat het niet om onervaren vrijwilligers ging en weet inmiddels ook dat een aantal van hen echt overlegd heeft en zo tot de keuze kwam om één stem op te tellen voor Maarten van Eekelen (GBWP) en één voor Annette Stinenbosch van het CDA. Zo dachten ze het verschil in stemkaarten en getelde stemmen op te lossen en dat is natuurlijk niet toegestaan.

Zowel CDA als BGWP tevreden

Wethouder Arjan van de Weegen (GBWP) is nog steeds blij met de uitslag, meldt hij desgevraagd: "Het moet democratisch verlopen. Ik vind dat mijn partij en het CDA uiteindelijk allebei hebben gewonnen. De burgemeester heeft het goed opgepakt. Eigenlijk zou iedere Nederlande gemeente waar twijfels zijn moeten hertellen." Ook bij het CDA zijn ze natuurlijk blij, vertelt Stinenbosch. En ze vult aan: "Zo zie je maar dat iedere stem telt."

Geen verschuiving van plekken op een lijst

Interne verschuivingen op lijsten brengt de hertelling niet. Er waren op twee locaties meldingen van kandidaten dat ze stemmen op zichzelf niet terugzagen in de uitkomst. Die meldingen bleken te kloppen en zijn in de nieuwe uitkomsten verwerkt. Ze hebben echter geen invloed op de plekken die mensen op lijsten hebben gekregen.