Eerste exemplaar van ‘Bonneboekske’ overhandigd aan Wally Sep

BERGEN OP ZOOM – Verzamelaars van Vastenavondspullen zijn daar het hele jaar door mee bezig. Het is daarom helemaal niet vreemd dat vandaag in Café Krijnen een opbergboek voor LeutNeutbonnen werd gepresenteerd. Het 'Bonneboekske' is gemaakt naar aanleiding van het 33-jarig bestaan van verzamelclub 't Veldteke.

Veel mensen leggen ieder jaar minimaal één LeutNeutbon opzij, voor hun verzameling. De Bergse concumptiebonnen bestaan al sinds 1979 dus dat kan qua collectie aardige vormen aannemen. Er was tot nu toe alleen niet iets passends om ze in op te bergen. Naar aanleiding van hun jubileum heeft 't Veldteke aan ontwerpster Mirjam Drenth gevraagd dit verzamelboek te maken. Zij verzorgt al sinds 1998 het ontwerp van de bonnen. Aan Wally Sep, die dit jaar voor het laatst in Vastenavondtijden de rol van Steketee vervulde, de eer het eerste exemplaar omhoog te houden. Hij is nu nog beschermheer van de verzamelclub.

Geschiedenis

Voor dat voorzitter Burthy Matthijs het eerste exemplaar overhandigde vertelde Henk Franken het nodige over de geschiedenis van de bonnen. Toen deze in '79 werden geïntroduceerd, hadden een vijftal kasteleins al onderling geprobeerd of zoiets werkte met een gezamenlijke consumptiebon. Dat bleek dus het geval en de LeutNeutbon was geboren. Mirjam Drenth mocht vervolgens de aanwezigen een en ander vertellen over hoe een ontwerp meestal tot stand komt.

Schatbewaarders

Daarna kon de werkelijke overhandiging aan Wally Sep eindelijk plaatsvinden. Die was er vanzelfsprekend zeer mee verguld. Hij prees de verzamelaars van 't Veldteke voor hun rol als “Schatbewaarders van de Bergse vastenavend”, zoals Rens van Tilborg hen ooit treffend omschreef.

Het 'Bonneboekske' is vanaf nu te koop voor het voor de hand liggende bedrag van 11 euro, bij Rookshop de Schelde, de Bergse Dumphal, Dietvorst Feestartikelen, Café Krijnen, Het Provoosthuis en de Don Camillo Bar. Het is ook te koop bij ’t Veldteke via veldteke@ziggo.nl. Bestellingen binnen de gemeente Bergen op Zoom worden gratis thuisbezorgd.

Foto: Christian Keijsers