Eerste schop in de grond voor herinrichting Guido Gezellelaan en Pastoor Jutenlaan

BERGEN OP ZOOM – Het was natuurlijk een symbolisch moment maar de eerste werkzaamheden vangen wel een dag later al aan. Dan gaat namelijk het rooien van een aantal bomen al beginnen. Dinsdagmiddag zette wethouder Patrick van der Velden de eerste schop in de grond, samen met een flink aantal bewoners, als start van een complete metamorfose voor de Pastoor Jutenlaan, Guido Gezellelaan en een stukje Antwerpsestraatweg.

De wethouder heette de aanwezigen van harte welkom en vertelde: “We hebben veel met elkaar gesproken over de herinrichting hier en nu is het zo ver, we gaan er aan beginnen. Over een jaar ziet uw straat er heel anders uit. Maar eerst zoek ik een paar spierballen om het eerste stukje straat open te breken.” Gegadigden waren er genoeg, veel bewoners zijn blij dat er wat gaat gebeuren, onder meer omdat er flink geracet wordt. Volgens twee bewoners heeft dat al heel wat ongelukken en bijna-ongelukken opgeleverd, vaak met fietsers als gedupeerden.

Een echte laan

Dat wordt dus allemaal anders nu. De rijbaan wordt behoorlijk versmald, aan beide zijden komen parkeerstroken en daarnaast, gescheiden door een haag, een fiets- en voetpad. Tevens komen er een aantal nieuwe oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers. Om het straatbeeld op een lange laan te laten lijken moeten een aantal bomen verdwijnen maar komen er tevens nieuwe terug. De linden langs de Guido Gezellelaan blijven, maar een aantal andere -allemaal verschillend van ras, grootte, vorm en afstand tot de weg- verdwijnt. Het hele project gaat een jaar in beslag nemen en moet medio juni 2017 klaar zijn. Dan zijn tevens de riolering en straatverlichting vervangen. Kosten: ongeveer 2,5 miljoen, aldus de wethouder. Wel krijgt de gemeente een subsidie van de provincie voor de aanleg van de nieuwe fietspaden. Een bedrag is daar niet bij genoemd.

Omrijden

Het project wordt gefaseerd aangepakt en het openbreken van de weg begint aan de Pastoor Jutenlaan in oktober, vanaf de hoek met de Kardinaal de Jonglaan richting de rotonde. De aannemer opent steeds delen van de straat, zodat omleidingen betrekkelijk kort blijven. Wanneer er aan de Guido Gezellelaan wordt begonnen is nu nog niet te zeggen, aldus de gemeente. Nadat ook die straat klaar is, komt de Antwerpsestraatweg aan de beurt. Vanaf de kruising met de Guido Gezellelaan, richting de stoplichten bij de Olympialaan, wordt ongeveer 100 meter straat eveneens versmald en opgefrist. Als dat klaar is, zal het volgens planning zomer 2017 zijn.