Eindelijk is hij er: de ‘Borgvlietse’ Lidl

De nieuwe supermarkt van Borgvliet ligt in De Markiezaten. Vandaag opende de spiksplinternieuwe Lidl de deuren voor het publiek. (Foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Het heeft jaren geduurd maar nu heeft de wijk Borgvliet-Langeweg dan éindelijk een supermarkt… een Lidl. Niet in het centrumgebied aan de Frans Halsstraat, zoals de wens van de buurtbewoners was, maar aan de andere kant van de Antwerpsestraatweg. Formeel ligt de nieuwe super zelfs in De Markiezaten. Desalniettemin was het vandaag flink druk bij de eerste openingsdag. Honderden mensen van binnen én buiten de wijk waren naar de Laan van Borgvliet gekomen om de nieuwe Lidl.

Wél of geen Borgvliet… het maakt de bewoners eigenlijk niet zoveel uit. "We zijn blij dat we niet meer helemaal naar De Zeeland hoeven te fietsen om de boodschappen te doen", verzucht een bezoekster. Geduldig staat ze met haar karretje in de rij te wachten tot ze naar binnen kan. Bij de opening was het vanwege een openingsaanbieding extra druk maar toen de gratis uitdelertjes waren weggeveven, keerde de rust snel terug. Rond het middaguur was het 'business as usual' bij de nieuwe vestiging.

Voeten in de aarde

De komst van de Lidl heeft veel voeten in de aarde gehad. Pakweg tien jaar geleden presenteerde de gemeente het ambitieuze Centrumplan voor Nieuw-Borgvliet. Een groot winkelcentrum, op de plaats van de voormalige wasserij De Lelie en een aangrenzend garagebedrijf, zou ruimte bieden aan een combinatie van wonen en winkelen. Maar met de economische crisis in 2008 stortte het plan echter als een kaartenhuis in. De gemeentelijke onderhandelingen met de supermarktconcerns kaatsten keer op keer af.

Creatieve draai van Linssen

Totdat de toenmalig wethouder Linssen in 2014 een creatieve draai maakte om de vastgelopen onderhandelingen uit het slop te trekken: de Lidl toonde interesse in een onbebouwd perceel in de bocht van de Laan van Borgvliet, vlak achter de Langeweg. Dit viel binnen het Borgvlietse postcodegebied en zo kreegde wijk alsnog zijn langgewenste super.

Andere invulling voor centrumgebied

Anders is het voor het centrumgebied van Nieuw-Borgvliet, achter de Rembrandstaat en Frans Halsstraat. Inmiddels is de wasserij gesloopt; een tweede wijksupermarkt op deze locatie is uitgesloten, zo laat een gemeentewoordvoerder weten. Wel is de gemeente bezig met een andere invulling van het Borgvlietse centrum; hierover zal binnenkort meer bekendgemaakt worden.