Ellef arte voor Prins Nilles d’n Derde!

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – Vanaf het Neuzenbal zullen er 11 harten zich een weg banen door het Krabbegat. Die Harten worden uitgezet door de Artejagers. Het bonte gezelschap geeft de harten door aan de krabben waarna de krabben de opdracht krijgen hun hart weer aan een ander te geven.

Bij het hart zit een geheime boodschap want elke hartenjager wordt op 3 februari verwacht op een bijzonder locatie. Dan is het de bedoeling dat de elf harten weer samenkomen en overgedragen worden aan Prins Nilles III. Tijdens de Intocht zal de Prins de harten bij zich dragen op weg naar het innemen van de Stadssleutel.

d’Artejagers komen naar je toe!

In 1588 bij het beleg van Bergen op Zoom door Parma begon de ‘beweging’ d’Artejagers in Bergen op Zoom. d’Artejagers werden opgericht door Heartius Bol. Hij was van mening dat de inwoners van het Markiezaat Bergen op Zoom te veel klaagden en zaagden over hun stad. Men moest weer trots worden op de stad, haar bewoners en gildes, was de mening van Heartius. Dus trokken Heartius en vrienden er onder de naam d’Artejagers op uit om serenades en odes te brengen aan de stad. Monumenten werden bezongen en lofzangen voor alles en iedereen. De inwoners begon weer te geloven in Bergen op Zoom; men werd weer trots op de stad en haar medebewoners en men kwam daar rond voor uit!

Heartius en zijn mannen raakten uit de tijd, maar hun zonen en dochters namen het over. Telkens werd door de ‘beweging’ d’Artejagers op een leuke manier onderwezen dat men trots mag zijn op de stad. Volgens d’Artejagers mogen we weer houden van de stad Bergen op Zoom in al haar facetten. Eeuwen verstreken, maar d’Artejagers bleven actief. De gehele dag door, avonden lang en week in, week uit.

Geef het door!

En nu, anno 2018, bestaan d’Artejagers nog steeds. Ze trekken er op uit deze Vastenavend allemaal voorzien van een schitterend hart. Dit hart houden ze niet voor zichzelf maar geven dit door aan de Krabben. En het is de bedoeling dat de Krabben het hart ook weer doorgeven. Zo geven we allemaal ons hart aan elkaar en aan de stad. Met de belofte dat we wederom in de stad gaan geloven en ervan houden. Nergens kun je beter wonen dan hier in Bergen op Zoom, aldus d’Artejagers.

Vanaf het Neuzebal op pad

d’Artejagers trekken er al op de avond van Neuzebal op uit. Herkennen zal je ze zeker doen aan hun gezang, uiterlijk en natuurlijk hun hart. Krijg jij een hart of je vriend of vriendin? Misschien wel je vader, opa, moeder of oma. Als de Krabben het hart goed doorgeven aan elkaar krijgen we allemaal het hart omgehangen. En nog belangrijker geven we het weer door. En niet zomaar doorgeven, maar ‘mè d’éél ons art en mè d’alle liefde n’en leut!'

Foto: Stichting Vastenavend