Ellef-Ellef: Dennis van Tilborg is Steketee, Joost Eykman de Gròòtste Boer

BERGEN OP ZOOM – De onthulling waar iedereen op zat te wachten: wie worden de nieuwe pakkendragers van de Bergse Vastenavend? Vrijdagavond bij de Geit, om precies elf minuten over elf, sprak voorzitter Nol Leys van de Stichting het verlossende woord: de nieuwe Gròòtste Boer heet… Joost Eykman. Deze mocht gelijk de nieuwe Steketee aan het publiek voorstellen: niemand anders dan… Dennis van Tilborg. Dennis treedt daarmee in het voetspoor van zijn vader Rens van Tilborg, die tot 1987 de tweede Steketee was van 't Krabbegat. Geen wonder ook, want "IJ et nou éémaal de goeie gééne", sprak de kersverse Gròòtste Boer. "Da zit nou éémaal in d'aard van 't béésje!"

Het bleekveldje was afgeladen vol. Ondanks de kou waren duizenden mensen naar de Geit gekomen. Volop Vastenavend, al is het maar voor een paar uur, want een dag later is de binnenstad alweer helemaal in de sfeer voor de feestdagen. Bij de bekendmaking van de namen van de nieuwe pakkendragers ging er een "Oòòh…." door het publiek. "Dennis de nuuwe Steketee? Ik eb 't altijd al gedocht", zo sprak een Bergs vrouwke.

Blauwe banaan

Met de Kale n'Eed sprak de Gròòtste Boer aan de Geit de belofte uit voor de nieuwe Vastenavend, waarvoor nu al de start is ingezet. Iedereen gaat zich er weer keihard voor inzetten. Natuurlijk ging het over dieren en beesten, en vogels van allerhande pluimage. Bovenop het Stadskantoor ziet de Gròòtste Boer al burgemeester Petter zitten als opper-baviaan, die zich tegoed doet aan 'n blauwe banaan. De n'Oòg'eid had het vervolgens over zijn ome Ronald aan de Balsedreef, die kopzorgen had over alle boerderijdieren op z'n erf. "Toktok ier, toktok dèèr, overal 'n toktok…" De leut zit er al helemaal in en 't belooft weer 'n stikgèève Vastenavend te worden. Want over exact elf weken vanaf nu is het al Neuzebal – of, zoals de Gròòtste Boer het noemde: 't Natte Neuze Bal.

Aard van 't béésje

Nadat het bronzen beeld van de Geit door Oòg'eid Nilles III was geëerd met een krans van koolbladeren, en het Moeder-Onze-Kraai-Is-Dòòd had geklonken, ging het hele Bleekveldje op de kniëeen voor de Zevensprong. Zoals vanouds. Daarna zocht iedereen snel een warmer heenkomen in één van de kefeekes van de binnenstad. Bergenaren en Vastenavend… da zit nou éémaal in d'aard van 't béésje!

Meer foto's zien? Klik hier!