Emiel Wilbrink wordt nieuwe Hoofdpiet

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Na 5 december staat er bij Stichting Sint Nicolaas al jaren nog één feestje op de agenda. Dan neemt de organisatie de tijd om terug te blikken en na te genieten. En deze keer was er een officieel moment gepland voor het bekend maken van de nieuwe Hoofdpiet. Tijdens een quiz met drie kandidaten, bleek uiteindelijk de quizmaster zelf het beste rijm te kunnen schrijven. En zo werd Emiel Wilbrink gekozen tot de nieuwe Hoofdpiet.

Emiel (links op de foto, naast Frits Leenders: Sinterklaas) is een bekend gezicht in de Bergse theaterwereld. Hij speelde onder meer de hoofdrol in het stuk 'Shakespeare Verliefd' van de Vierschaar en wordt door de Stichting Sint Nicolaas gezien als een veelzijdige aanwinst. Zingen, theater maken, interactie met de kinderen, presenteren en improviseren; er komt heel wat bij kijken. Hoofdpiet word je niet zomaar.

Blij

“We leggen de lat hoog als het gaat om de kwaliteit van alle activiteiten die we organiseren. Dan heb je mensen nodig met de veelzijdigheid en de professionele benadering zoals Emiel die heeft. We zijn heel blij, een echte aanwinst!”, aldus voorzitter Daan Touw. Als Boer Bertus stond Wilbrink dit jaar al op de planken tussen de Pieten en dat is goed bevallen, voor de stichting en voor hem zelf. En hoe denkt Emiel daar zelf over? “Het was een warm welkom. Het is een mooie club met een zeer goede sfeer. Van acteurs, schrijvers, decorbouwers, muzikanten tot organisatoren. De stichting heeft alles in huis. En allemaal even bevlogen”, zo beschrijft Emiel zijn kennismaking met ‘de binnenkant’ van deze organisatie.

Wat hem bezighoudt als hij denkt aan zijn rol als Hoofdpiet? “Alles eigenlijk wel, het pak, de plek tussen alle Pieten, alle evenementen. Maar bovenal … het paard. En wel, omdat het me doodeng lijkt!” Het paard mag hij dan eng vinden. Desondanks heeft de stichting alle vertrouwen in hem, aldus het bijbehorende persbericht: “Het podium en een leuk contact met de kinderen zijn aan hem wel toevertrouwd.”

Professionele aanpak

Niet alleen de zoektocht naar een vooraanstaande figuur als Hoofdpiet krijgt veel aandacht. Voor het uitbreiden van de Pietengroep houdt de organisatie eveneens audities, al hoeft niet iedereen per se even goed te kunnen acteren of zingen. Die audities zijn wel van belang om de uitstraling van het Sinterklaasfeest ook in de toekomst op niveau te houden. Vandaar ook de nauwe samenwerking met het CKB, in de voorbereiding van de kindervoorstellingen in theater de Maagd.

Alle spelers worden gemotiveerd om goed theater te maken en te zingen. “Het heeft een goede impuls gegeven aan de kwaliteit van de kindervoorstellingen. En ook belangrijk”, zo vindt de trotse voorzitter; “de medewerkers staan met nog meer plezier op de planken!”

Foto: Evert van Daele / Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom