En er was licht…

Het aanzicht van de Rijtuigweg-Zuid verandert ingrijpend, met het verdwijnen van de oude kastanjelaan. (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Voor de bewoners aan de Rijtuigweg-Zuid is het even wennen. De laatste kastanjes voor hun woningen gaan tegen de vlakte; alleen de bomen aan het begin en einde van de straat blijven voorlopig nog staan. Veel omwonenden zijn blij dat de kastanjebomen verdwijnen ("wat een licht ineens bij ons in huis") maar tegelijk is er ook verdriet dat de 140 jaar oude kastanjes het veld moeten ruimen.

Er is lang over gepraat maar nu is het zover: sinds maandag zijn medewerkers van de gemeentedienst in de weer om de bomen in het middengedeelte van de Rijtuigweg-Zuid om te zagen. Eerder dit jaar zijn tientallen bomen al gekapt via een noodverordening. Na de januaristormen van begin dit jaar, waarbij een aantal bomen omwaaiden, is de historische bomenlaan onderzocht en het bleek droevig gesteld te zijn met de bomen.

Veiligheid

Zo waren ze verzwakt nadat eerder bij rioolwerkzaamheden en aanleg van stadsverwarming de wortels voor een groot deel waren doorgezaagd. Ook de kastanjebloedingsziekte en de toegenomen verkeersdruk maar vooral de jarenlange verwaarlozing hebben hun tol geëist; zowel de gemeente als de Welstand Monumenten Commissie  (WMC) zijn het inmiddels erover eens dat het uit veiligheidsoogpunt niet langer verantwoord bleek de bomen te laten staan. Omwonenden zijn vorige week per brief over de kap geïnformeerd.

Video: De kapwerkzaamheden aan de Rijtuigweg-Zuid zijn in volle gang.