Escape-room in ’t Vierkantje

BERGEN OP ZOOM – De binnenstad krijgt een nieuwe escape-room: het college van B&W heeft een jonge ondernemer toestemming gegeven om aan de Kortemeestraat 18 een ontsnappingstuimte te vestigen. Het gaat om het pand waarnaast een jeugdvastenavendbouwclub is ondergebracht. Volgens wethouder Patrick van der Velden zal de escape-room vanaf begin 2019 te boeken zijn voor een ontsnappingsspel; dat zal alleen overdag zijn, tot 22.00 uur 's avonds. 

Een 'escape room' (ook wel escape challenge, escape game, exit game, ontsnappingsspel of ontsnapkamer) is een interactief spel waarbij een groep mensen in een afgesloten ruimte wordt opgesloten. Daarbij krijgen ze de opdracht om binnen een bepaalde tijdsduur te ontsnappen. In de ruimte zijn vaak aanwijzingen te vinden die ze daarbij helpen. Sinds 2016 is er een escape room ingericht in de gerestaureerde Gevangenpoort. De laatste jaren is de populariteit verder toegenomen en in het hele land zijn her en der ontsnappingsruimtes te vinden, op de meest uitéénlopende plaatsen: van een onderzeëer tot in een bankkluis.

Geen richtlijnen

Volgens wethouder Van der Velden zijn er in Bergen op Zoom geen speciale richtlijnen waaraan een escape-room moet voldoen en staat het elke ondernemer vrij er één te beginnen. "Wel dient het pand de juiste bestemming te hebben en dat is nu aangepast", aldus Van der Velden. Het is niet bekend op welke datum de escape-room te boeken is; eerst moet de voormalige winkel een verbouwing ondergaan. Het pand is gemeentelijk eigendom en tot 1994 was er het toenmalige stadskantoor gevestigd. In 2000 heeft het gebouw een ingrijpende verbouwing ondergaan en zijn in de bovenste etages appartementen ondergebracht. De escape-room zal uitsluitend op de begane grond worden ingericht en niet in de onderliggende kelders, aldus de wethouder. Met de nieuwe bestemming krijgt de ruimte weer een commerciële invulling; het stond lange tijd leeg en voorgaande jaren was er een popup-store ondergebracht.

Meerdere initiatieven in de binnenstad

Ook elders in het centrumgebied zijn plannen voor escapes-rooms, zo is woensdagavond vanuit de gemeente bevestigd. Het zou gaan om een pand met een horecabestemming op de Grote Markt.