Binnenstadslabnieuws: Historisch winkelhart ’t Vierkantje is weer in trek

INGEZONDEN MEDEDELING

BERGEN OP ZOOM – Goed nieuws voor de binnenstad! In ’t Vierkantje is in betrekkelijk korte tijd volop nieuwe dynamiek ontstaan. Je vindt er allemaal ondernemers die weer volop kansen zien in dit deel van de stad en bezoekers beamen dat dit een goede keuze is.

De leegstandsproblematiek die ook aan Bergen op Zoom niet voorbij ging, betrof in eerste instantie met name veel kleinere ondernemers. In winkelstraten waar veel lokale speciaalzaken gevestigd waren, vielen daarom de eerste klappen.  Pas later konden grote filiaalbedrijven het eveneens niet meer bolwerken en ontstonden ook in die delen van steden steeds meer gaten. Of de ketens het opnieuw beter gaan doen, zal de toekomst uit moeten wijzen. Lokale ondernemers zien en krijgen in ieder geval weer volop kansen en daar is het Bergse Vierkantje een duidelijk voorbeeld van.

Gezellig deel van de stad

De Kremerstraat deed het al langer goed, daar was de leegstand ook nooit zo nadrukkelijk als in de Kortemeestraat. Inmiddels is in laatstgenoemde straat het aantal nieuwe winkels en andere bedrijven echter ook aardig aan het toenemen. Recent nog vertelden de eigenaressen van Cáscara Kinderkleding dat ze van steeds meer klanten horen hoe leuk het shoppen is in dit deel van de stad, vanwege het nieuwe aanbod maar ook vanwege het historische sfeertje dat er hangt.

Niet alleen winkels en horeca doen het goed

Het trekt echt aan, merken ook ondernemers die er al weer iets langer zitten. Carla Meesters, van lunchroom Gewoon bij Sjuul, vertelde onlangs nog dat het nu al beter loopt dan bij aanvang werd verwacht. Dit populaire adres ging eind januari open en het is er vaak druk, én gezellig. Niet alleen met passanten en vaste klanten maar ook met het groeiende aantal collega-ondernemers, zoals het advocatenkantoor dat sinds enige tijd aan de overkant zit. Ook dat is een nieuwe ontwikkeling namelijk: Meer en meer bedrijven waar je het niet meteen van verwacht openen een kantoor dan wel showroom in de binnenstad. Het blijkt dat die voorbij wandelende centrumbezoekers dit opmerken en best geregeld klant worden. Precies daarom vind je er sinds kort Mano Demmers met parketvloeren, in het voormalige onderkomen van VVV Brabantse Wal.

Aanbod groeit

Een ander succesverhaal, mede mogelijk omdat het zo goed loopt in ’t Vierkantje, is de nieuwe winkel die Dave en Charlotte Koevermans gaan openen. Ze hadden al ’t Rondje, het Pakhuis en Circolo. Binnenkort openen ze aan de overzijde Atelier Carré, een winkel met herenmode in een wat hoger segment. En ook naast hen komen er nieuwe adressen bij, met onder meer mode en lifestyle. Een ander deel van dat historische Vierkantje is de Fortuinstraat, waar eveneens nieuwe initiatieven aan het ontstaan zijn. Sinds enige tijd zit er het indrukwekkende restaurant Oase en ook in andere panden worden nieuwe initiatieven ontplooid. Oftewel, ’t Vierkantje is weer helemaal terug op de kaart als leuke plek voor shoppen, uitgaan én meer!

Meer weten over ondernemen en vestigen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail. Er is ook een Facebookpagina.