Even pas op de bouwplaats voor sloop in Fort-Zeekant

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Slopen is altijd voer voor verrassingen, merkte Stadlander onlangs opnieuw. Soms kom je verborgen schatten tegen, andere keren stuit je op onaangename ontdekkingen. Dat was ook het geval tijdens de sloop van de eerste woning aan de Paulus Buyslaan in de wijk Fort-Zeekant.

Ondanks zorgvuldig vooronderzoek is er onverwachts asbest aangetroffen. Heel uniek is dat niet. In de praktijk blijft het lastig om met 100 procent zekerheid te voorspellen waar, hoe en welk soort asbest in een woning is gebruikt. In de naoorlogse wederopbouwperiode werd niet altijd even secuur gewerkt en gedocumenteerd. Asbest kan echter ook later bij een verbouwing, door een voorganger van Stadlander of de huurder zelf, in het huis zijn terechtgekomen. De inventarisatiesteekproef vooraf biedt doorgaans een goed zicht op de situatie maar soms komt tijdens werkzaamheden toch nog verborgen asbest tevoorschijn.

Het asbestvrij maken van een woning moet zijn afgerond voordat de ‘zichtbare’ sloopwerkzaamheden worden gestart. Daarom maakt de woningcorporatie even pas op de (bouw)plaats. Medio augustus, na de bouwvakvakantie, worden de sloopwerkzaamheden weer hervat.

Stedelijke vernieuwing Fort-Zeekant

De sloop van zestien woningen aan de Paulus Buyslaan maakt deel uit van de stedelijke vernieuwing van Fort-Zeekant. Die werd in de jaren negentig al in gang gezet en is nu toe aan het laatste hoofdstuk: het Scheldebalkon. Tot eind november gaan in totaal 124 woningen in de Van Slingelandtlaan, de Schimmelpennicklaan en de Paulus Buyslaan in fasen tegen de vlakte. Samen met de gemeente Bergen op Zoom werkt Stadlander de komende tijd aan de planvorming voor de verdere ontwikkeling van de wijk.

Ook op maatschappelijk vlak wordt er niet stil gezeten. Onder het motto ‘Fort Zeekant Boeit’ nodigen Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom buurtbewoners uit om mee te praten, te denken en te doen in de wijk. Een uitnodiging die sinds deze week ook zichtbaar is dankzij de vlaggen die zijn aangebracht aan de sloopwoningen en de plaatsing van een opvallend bord in de Schimmelpennicklaan.

Foto's en bron: Stadlander