Extra dak- en thuislozenopvang tijdens de coronacrisis

(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: Pixabay / M. Gaida)

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL – Sluiting van opvanglocaties voor dak- en thuislozen zou volgens de richtlijnen van het RIVM een theoretische mogelijkheid zijn, maar voor de leden van brancheverenging Valente -waartoe ook WijZijn Traverse Groep behoort- absoluut geen optie. Daarom maakt WijZijn Traverse Groep tijdelijk gebruik van extra noodvoorzieningen in Bergen op Zoom en Roosendaal.

De corona-uitbraak houdt de wereld in zijn greep. Sociale onthouding is het devies, maar omkijken naar elkaar is eveneens belangrijk. Ook mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats moeten kunnen blijven rekenen op veilige opvangplekken. Juist zij zijn extra kwetsbaar nu en hun aantal neemt toe, omdat ze op hun privé-logeeradressen veelal niet terechtkunnen nu.

Reguliere en extra opvangplekken

Esther de Jongh, manager Maatschappelijke Opvang bij WijZijn Traverse Groep: “Op onze reguliere opvanglocatie in Bergen op Zoom zijn 18 plaatsen voor avond- en nachtopvang. Tijdelijk komen daar 10 plekken in de Waterstraat in Roosendaal bij. Het betreft een besloten deel, waarbij 24 uur oer dag begeleiding aanwezig is. Voor bewoners van de tijdelijke voorziening gelden dezelfde maatregelen als voor alle inwoners van Nederland. Zij zullen dus vooral binnen zijn.”

Stayokay

De Jongh: “Ook hostelketen Stayokay in Bergen op Zoom stelt sinds vorige week een aantal slaapplaatsen beschikbaar. Hierdoor zijn wij beter in staat de RIVM-richtlijnen op te volgen en te zorgen voor meer spreiding. Bij Stayokay krijgen onze cliënten een eigen kamer of slapen ze met maximaal twee personen in een kamer. De uitwijkmogelijkheden in beide gemeentes zorgen ook voor minder drukte in de reguliere opvang. De bezorgers van New York Pizza bezorgen iedere avond de warme maaltijden, die bereid worden door cliënten en medewerkers in de opvang, bij Stayokay. Weer zo’n fantastisch voorbeeld van hoe mensen zich in deze bijzondere tijd inzetten voor de kwetsbare mensen in onze samenleving!”

Betrokkenheid en inzet

WijZijn Traverse Groep merkt een grote betrokkenheid bij de regionale woningcorporaties om mee te denken en hulp te bieden. Zo is er een extra woning beschikbaar gesteld voor Housing First, een vorm van maatschappelijke huisvesting waarbij mensen direct van de straat een woning krijgen, met daarbij intensieve begeleiding. Via een landelijk initiatief zijn 35 sheltersuits gedoneerd. Dit zijn water- en winddichte jassen die eenvoudig getransformeerd kunnen worden tot slaapzak: een noodoplossing voor mensen die tijdens de pandemie echt geen gebruik willen maken van de opvangfaciliteiten.

Niemand op straat zetten

Ook minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen en de verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang) zijn van mening dat door de coronacrisis niemand op straat moet belanden. Ze hebben daarom afgesproken nu geen huisuitzettingen te doen. Daarnaast komt de minister met een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen.

Corona-infopunt

Met de website www.corona-infopunt.nl informeert WijZijn Traverse Groep inwoners in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Halderberge, Tholen, Woensdrecht, Rucphen en Steenbergen over het coronavirus, de initiatieven en contactgegevens in deze 7 gemeentes. Meer weten over de coronamaatregelen in uw gemeente? Vragen, zorgen, een goed idee of behoefte aan een luisterend oor? Kijk op www.corona-infopunt.nl.