Feestelijke afronding werkzaamheden Groote Melanen

BERGEN OP ZOOM – De gemeente en waterschap Brabantse Delta hebben vrijdagmiddag. de werkzaamheden rondom het herstel van de waterkwaliteit in de Groote Melanen in Halsteren feestelijk afgerond. Wethouder Patrick Van der Velden en waterschapsbestuurder Huub Hieltjes zetten samen met leerlingen van basisschool De Rode Schouw uit Halsteren de laatste oeverplanten uit rondom de Groote Melanen, die helpen de waterkwaliteit in orde te houden.

De gemeente en het waterschap hebben een totaalaanpak bedacht met een samenhangend pakket aan maatregelen die elkaar onderling versterken. De maatregelen moeten zorgen voor minder voedingsstoffen en daardoor minder blauwalgen in het ven. Het water wordt daardoor weer helder en vissen, planten en overige (water)dieren die goed gedijen in schoon water keren terug.

Werkzaamheden op een rij

Vanaf februari 2015 zijn verschillende werkzaamheden uitgevoerd in de Groote Melanen. De gemeente heeft de werkzaamheden op de droge gedeeltes van het project opgepakt zoals het omleggen van de Jankerbergloop. Daarmee stroomt er geen voedselrijk water meer in de Groote Melanen. Ook heeft de gemeente gezorgd voor het verwijderen van circa vierhonderd bomen zodat er minder bladeren in het ven vallen. Ook legde de gemeente  vissteigers en een nieuw voetpad aan.

Het waterschap heeft de werkzaamheden in de natte gedeeltes en langs de oevers van het ven voor zijn rekening genomen, zoals het baggeren en aanbrengen van een nieuwe laag zand op de bodem van het ven. Daarnaast heeft het waterschap een nieuwe innovatieve techniek gebruikt om het troebele water helder te krijgen, de Lock&Flock methode. Hierbij worden natuurlijk stoffen aan het water toegevoegd om het helder te krijgen. De afgelopen weken is het zicht in het ven weer een meter diep geworden.  In de komende tijd wordt de ontwikkeling van de waterkwaliteit nauwlettend gevolgd.

Wat vooraf ging

Het water van de Groote Melanen was jarenlang heel voedselrijk. Dit leidde regelmatig tot een sterke blauwalgengroei. Daarbij kwam dat de plas erg ondiep was geworden, zodat baggeren nodig was. Om de waterkwaliteit te verbeteren heeft waterschap Brabantse Delta onderzocht wat de oorzaken van deze voedselrijkdom en blauwalgengroei waren. Er bleek dat een deel van de voedingsstoffen via het Jankenbergloopje in de Groote Melanen terecht kwam.  Ook kwamen er erg veel voedingsstoffen vrij  uit de waterbodem.  Baggeren zou niet de oplossing zijn om het vrijkomen van deze stoffen tegen te gaan.

Samen optrekken

Gemeente Bergen op Zoom en waterschap Brabantse Delta hebben de voorbereiding en uitvoering afgestemd met een klankbordgroep  bestaande uit vertegenwoordigers van vis- en natuurverenigingen en bewoners die rondom het ven wonen. Provincie Noord-Brabant en het Rijk hebben een deel van de kosten voor de uitvoering van de werkzaamheden gesubsidieerd.

Tekst en foto's: Gemeente Bergen op Zoom