Feestje beeldenroute wordt binnenkort overgedaan

BERGEN OP ZOOM – Afgelopen woensdag vielen twee momenten samen aan de Hof van Merksem. Stadlander vierde de oplevering van een aantal nieuwe woningen en het was meteen de opening van een nieuwe beeldenroute door Langeweg en Borgvliet. Het werd alleen niet zo feestelijk als verwacht. Vandalen hadden het beeld op die locatie gesloopt.

Stadlander heeft op die locatie zestien levensloopbestendige Nul-op-de-Meterwoningen gerealiseerd. Een moment voor oude en nieuwe bewoners om elkaar te ontmoeten, vond de corporatie. Meerdere keren viel de term 'De kunst van het samenleven'. Helaas valt daar nog wel wat te leren.

Op het programma stond tevens de onthulling van kunstwerk 'De Wandeling'. Het beeld was dinsdag geplaatst, maar het was helaas al voor de onthulling vernield. Toch bleef projectleider Peter Pel niet treuren: “We laten ons niet kisten.” De afspraak om het kunstwerk na het herstel alsnog feestelijk te onthullen staat alvast, laat Stadlander weten. En ondertussen kunnen de inwoners van Borgvliet, Langeweg en heel Bergen op Zoom genieten van de rest van de Beeldenroute.

Nog niet af

Wethouder Yvonne Kammeijer prees het initiatief. “Als wethouder burgerparticipatie en groot cultuurliefhebber vind ik het fantastisch wat hier gebeurd. Dat bewoners zelf stad en land zijn afgereisd om kunstwerken te vinden die bij de wijk passen.” In haar ogen zijn Langeweg en Borgvliet nog niet af. “Natuurlijk is er de laatste jaren veel gebeurd. De nieuwbouw hier in Hof van Merksem en de komst van de Lidl, bijvoorbeeld. Maar nog steeds zijn er lege plekken die ingevuld moeten worden”, beseft ze.

Verbinden

Tien kunstwerken verbinden de wijken Langeweg en Borgvliet met elkaar. En stimuleren bewoners om te voet of te fiets hun wijk en buren te ontmoeten. De beelden zijn gekozen door een werkgroep met bewoners uit de wijk, ondersteund door de Stichting KidOR (Kunst in de Openbare Ruimte). Het eerste exemplaar van de route was voor wethouder Yvonne Kammeijer.

Woningen

Manager Brigitte Broijl vertelde namens Stadlander over de zestien nieuwe woningen: “Als het gaat over de ontwikkeling van een wijk, denkt men veelal aan de stenen. We hebben hier prachtige woningen kunnen realiseren. Levensloopbestendig; met alle voorzieningen, zoals een badkamer en slaapkamer, op de begane grond. En Nul-op-de-Meter. De woningen hebben geen gasaansluiting meer. Alles is elektrisch en de woningen wekken evenveel op als ze verbruiken. Maar nog veel belangrijker zijn de mensen die in deze huizen wonen en met elkaar samenleven in de wijk. Dat samenleven is een kunst op zich. Want samen dragen de bewoners zorg voor het sociale karakter en de leefbaarheid van de wijk. Daarom vinden we het belangrijk om hen met elkaar in contact te brengen.”

Bron en foto's (met vriendelijke toestemming): Stadlander