Fietsersbond wil dat gevaarlijke situatie Boulevard snel wordt opgelost

BERGEN OP ZOOM – Er gaan steeds vaker stemmen op over de onveiligheid van het fietspad aan de waterzijde van de Boulevard. D66 schreef er al een brief over en nu meldt ook de Fietserbond zich met een analyse en een aantal aanbevelingen.

Voorzitter Piet Bruys wil namens de Fietsersbond graag een visie op de situatie en mogelijke verbeteringen delen, meldt hij in een lange brief. Hij geeft aan blij te zijn met de aandacht voor de kwestie, van zowel de Bergenaren in het algemeen als de politiek. Hierop volgt een analyse.

Situatieschets

Volgens de Fietsersbond is het betreffende fietspad bedoelt als dé verbinding tussen De Plaat en en plaatsen als het Havenkwartier, De Zeeland en het centrum. Daarnaast is het een belangrijke recreatieve en toeristische route, waar een aantal horecagelegenheden hun bestaansrecht aan ontleden. Op de drukke strook rijdt natuurlijk niet iedereen even hard: de ene fietser is de andere niet en er gaan tevens snorfietsen en scooters, al dan niet opgevoerd, over en weer. Ook brommers en scooters met gele kentekens rijden er blijkbaar veelvuldig en te hard. Er is dus sprake van veel fijnstof en lawaai, is de conclusie.

De wandelpromenade wordt onderbroken door het terras van het Strandhuys. Dat vormt een knelpunt dus, stelt de Fietsersbond vast, omdat voetgangers, soms met kinderwagen, en ook mensen met beperkingen en rolstoelen of andere hulpmiddelen hier het fietspad op gaan. Het hoeft eigenlijk niet maar veel mensen nemen liever niet het smalle paadje dwars door het terras. Personeel en bezoekers van het terras steken er veelvuldig over. Het is er onoverzichtelijk, schrijft Bruys, voor zowel fietsers als voetgangers en overstekers.

Aanbevelingen

Wat de Fietsersbond betreft moet het terras op die plaats verdwijnen en eventueel verhuizen richting de Binnenschelde. Er dient dan een pad van minimaal anderhalve meter open te blijven voor passanten en er zou iets moeten worden bedacht waardoor personeel minder hoeft over te steken. Aan de waterzijde van de Boulevard dient bovendien voor een deel een verbod te komen voor snorfietsen en vergelijkbaar gemotoriseerd verkeer. Aan het horecadeel moeten die weggebruikers het (herstelde) pad aan de andere zijde nemen en hier zou op gehandhaafd moeten worden.

Tot slot geeft voorzitter Bruys aan het jammer te vinden dat de Fietsersbond niet betrokken is in het zoeken naar oplossingen. Hij zou graag de aanwezige kennis en ervaring inbrengen, in het belang van de fietsers, en hoopt dat er snel goede oplossingen komen voor de situatie aan de Boulevard.

Afbeelding (situatieschets): Fietsersbond