Flinke verlaging voorlopige aanslag toeristenbelasting

(Ingezonden bericht. Foto: Auteur)

BERGEN OP ZOOM – Voor ondernemers in de toeristische sector wordt de voorlopige aanslag toeristenbelasting verlaagd met ruim 81 procent naar een besluit van de Belastingsamenwerking West-Brabant. Dit is flink meer dan de 50 procent waar de VVD Bergen op Zoom om had gevraagd. De reden voor de forse verlaging is dat het duidelijk is dat veel ondernemers geraakt worden door de dip in het aantal overnachtingen.

Normaal gebaseerd op vorig jaar

De toeristenbelasting wordt door toeristen voldaan aan hotels, appartementen, bed and breakfasts en andere accommodaties waar ze verblijven. De eigenaar van de accommodatie zorgt er vervolgens voor dat dit bij de gemeente terecht komt. Met het geld zou de gemeente de voorzieningen waar toeristen en inwoners gebruik van maken moeten onderhouden en eventueel verbeteren. Normaliter is de voorlopige aanslag van de Belastingdienst gebaseerd op het aantal overnachtingen dat een ondernemer het jaar ervoor had. Vanwege de huidige coronacrisis geeft dit een vertekend beeld. Momenteel geldt de verlaging van de voorlopige aanslag toeristenbelasting niet voor ondernemers die overnachtingen verzorgen voor arbeidsmigranten. Op het moment dat zij het aantal overnachtingen ook zien teruglopen is het altijd mogelijk om een verzoek bij de Belastingdienst in te dienen.

Eindafrekening volgt nog

De voorlopige aanslag toeristenbelasting wordt flink verlaagd, maar de afrekening volgt nog aan het eind van het seizoen. Op dat moment wordt gekeken naar het werkelijke aantal overnachtingen waar de ondernemer voor moet betalen. Met deze maatregel verwacht de Belastingdienst ondernemers in de hospitality voldoende te helpen. Deze hadden naast de verlaging van de aanslag toeristenbelasting ook al uitstel van betaling tot 30 juni. Hoteleigenaren zijn al langer niet blij met de hoge tarieven die de gemeente Bergen op Zoom heeft. Het tarief ligt namelijk hoger dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland. In Bergen op Zoom betalen toeristen €1,60 toeristenbelasting per nacht tegenover een gemiddelde van €1,38 per nacht in de rest van Nederland.

Ook Airbnb-verhuurders in de problemen

Niet alleen hotels worden hard getroffen door de coronacrisis. Verhuurders van Airbnb merken ook dat de boekingen uitblijven en het annuleringen regent. Airbnb heeft hierop besloten om annuleringen met volledige terugbetaling toe te staan. Ook de servicekosten konden worden teruggevraagd. Hierdoor werden veel verhuurders hard geraakt, wat het bedrijf in eerste instantie niet had voorzien. Airbnb heeft daarom een fonds opgezet van 250 miljoen dollar om verhuurders te compenseren. Voor de geannuleerde boekingen tussen 14 maart en 31 mei betaalt het Amerikaanse bedrijf 25 procent door aan de verhuurder. Voor de ‘superhosts’ is er een aparte pot van 10 miljoen. Deze mensen verhuren vaak het hele huis en betalen onder andere de hypotheek en andere vaste lasten van de opbrengsten. Een tal van kleine bezuinigingen zoals een goedkopere autoverzekering afsluiten en de hypotheek oversluiten kunnen iets van verlichting bieden. Ook kunnen deze verhuurders een aanvraag indienen voor een steunpakket van 5.000 dollar.