VVD: halveer voorlopige aanslag toeristenbelasting ondernemers

(Redactie Han Verbeem, foto: Pixabay / Tobias Heine)

BERGEN OP ZOOM – De VVD wil dat Bergse ondernemers met verblijfsaccomodaties -zoals hotels, B&B’s en campings- minder voorschot hoeven te betalen voor de te verwachten toeristenbelasting over 2020. VVD-raadslid Maarten van ’t Hof spreekt zelfs over een halvering van de aanslag. Gezien de huidige coronacrisis zou de oorspronkelijke heffing, die gebaseerd is op het jaar 2019, volgens de VVD niet meer realistisch zijn. “De daling van het aantal boekingen en reserveringen is nu ronduit dramatisch.”

Van ’t Hof en zijn fractie hebben een eerste inventarisatie gemaakt van de gevolgen van de coronacrisis voor de verblijfshoreca en met name het aantal toeristische overnachtingen. Daaruit blijkt dat vergeleken met 2019 het aantal met 50 procent daalt. Zeker omdat 2019 een topjaar was met relatief veel overnachtingen vanwege de herdenkingen rondom 75 jaar bevrijding Brabantse Wal. Ook de zonnige zomer heeft vorig jaar veel toeristen naar Bergen op Zoom gebracht.

Vier maanden nul inkomsten

Het huidige jaar staat daartegenover in schril contrast, aldus Van ’t Hof. “Hoewel de maanden januari nog redelijk normaal verliep, is er in februari al een lichte daling opgetreden.” Vanaf dat moment heeft de crisis keihard toegeslagen. “Het aantal overnachtingen in maart was zo goed als nul”, aldus Van ’t Hof. “Datzelfde is te verwachten voor de maanden april, mei en waarschijnlijk ook juni.” Afhankelijk van het effect van de cornamaatregelen komt is er in juli weer enige beweging te verwachten in het aantal overnachtingen.

Ook terugval bij zakelijke boekingen

Het gaat niet alleen om verblijfsbelasting voor overnachtende toeristen; zakelijke boekingen van hotelkamers en accommodaties vallen eveneens onder de toeristenbelasting. Ook hierbij is een forse terugval te zien. Een halvering van de belastingaanslag zou niet alleen een meer realistischer beeld van de situatie geven, aldus Van ’t Hof, maar biedt de betreffende ondernemers meer financiële lucht. “Zeker in deze moeilijke tijd. Het gaat al gauw om een paarduizend euro minder, dat zijn één of twee maandsalarissen voor een hotelmedewerker.”

Héle belastingplaatje tegen het licht houden

Behalve de toeristenbelastingen zijn er ook andere voorschotsheffingen die nu niet meer actueel zijn. Daarom pleit de VVD ervoor, om het gehele gemeentelijke belastingplaatje voor 2020 eens goed tegen het licht te houden. “Corona heeft ingrijpende gevolgen, niet alleen voor de omzetten van ondernemers en zzp’ers maar ook voor de inkomsten van de gemeente.”