Fonds Verstandelijk Gehandicapten zoekt collectanten

INGEZONDEN MEDEDELING

Eén avond, twee straatjes om, voor veel plezier en geluk.

Opbrengst van collecte Fonds Verstandelijk Gehandicapten ingezet voor lokale activiteiten

In de week van 26 september tot en met 1 oktober organiseert het Fonds Verstandelijk Gehandicapten haar jaarlijkse collecte in Bergen op Zoom e.o. “Omdat met het geld ook juist lokale/regionale activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking worden ondersteund, is de opbrengst en de relevantie van de collecte heel zichtbaar en tegelijk dierbaar. Het motiveert enorm, om het elk jaar zo groots mogelijk te organiseren”, aldus Efrie van de Moosdijk, drijvende kracht achter de organisatie van de collecteweek in onze stad. Vanwege een dalend aantal collectanten vallen er gaten in de dekking van het stratenplan. Dat is te betreuren. “Terwijl we het verschil al kunnen maken met nieuwe mensen, die één avond, twee straatjes om willen lopen met de collectebus.”

Het bedrag dat de collectanten ophalen, is bovendien medebepalend voor de aanspraak die KansPlus Bergen op Zoom kan doen op de beschikbare gelden van het Fonds Verstandelijk Gehandicapten. Al het geld waarop KansPlus Bergen op Zoom aanspraak maakt, wordt besteed aan de lokale/regionale initiatieven.

Voor mensen met een verstandelijke beperking is het niet vanzelfsprekend je weg te gaan en vrienden op te zoeken. Waar ontmoet je elkaar? En altijd afhankelijk van vervoer heen en terug, een kostbare zaak. De Soos-avonden van KansPlus Bergen op Zoom in de Uithof in de Bernadettestraat zijn voor vele verstandelijk gehandicapten onmisbaar geworden, een heerlijke uitlaatklep, lekker doen waar je zin in hebt. Echter, zonder de geldelijke ondersteuning van het Fonds Verstandelijk Gehandicapten is een bezoek aan deze activiteiten en het voortbestaan daarvan niet gegarandeerd.

Een avondje uit, biljarten, dansen, kletsen, handwerken, een spelletje spelen, muziek maken. Vrijwel elke avond is er een programma. En regelmatig pakken ze uit. Willy Mol, ere-voorzitter van KansPlus Bergen op Zoom, heeft goede herinneringen aan de playbackavonden, waar hij niet zozeer als voorzitter aanwezig was, maar als jurylid: “Ik genoot van het enthousiasme van de deelnemers. Maar als jury deed je het nooit goed. Iedere artiest kwam zijn of haar ‘beklag’ doen, omdat zij zichzelf toch altijd het beste vonden.” De belangstelling is groot. Een sociaal samenzijn, eenvoudig, maar van onschatbare waarde.

De Soos-avonden en ook het vakantiekamp zijn populair bij mensen die thuiswonend zijn en bij hen die in een woonvoorziening wonen, zoals het Lambertijnenhof. Zelfs mensen van buiten de stad weten de Uithof te vinden voor hun avondje ontspanning. Het is uniek, om zo’n levendig samenzijn te kunnen organiseren. Het valt of staat met het enthousiasme van de groep vrijwilligers uit Bergen op Zoom e.o., maar ook met de beschikbaarheid van financiële middelen én daarmee met de inzet van (nieuwe) collectanten. Eén avond, twee straatjes om, het brengt ontelbaar veel geluk en plezier.

Bent u geïnspireerd geraakt, om een avond te collecteren? Het Fonds Verstandelijk Gehandicapten is u zeer dankbaar. Neem dan contact op met Efrie van de Moosdijk.