Fracties zetten aanval in op GBWP met gezamenlijk manifest Auvergnepolder

(Redactie: Han Verbeem. Foto: Bureau Dubbelstraat)

BERGEN OP ZOOM – De raadsbrede samenwerking is nauwelijks één maand oud of de eerste rimpels dienen zich al aan. Negen fracties (Punt, Lijst Linssen, PvdA, D66, GroenLinks, VVD, SP, BSD en Steunpunt BoZ) hebben een manifest opgesteld over de herontwikkeling van de Auvergnepolder, dat direct gericht is tégen de grootste raadsfractie GBWP. De fracties verwijten GBWP dat deze de ontwikkeling van de polder tot bedrijventerrein decennialang blokkeert en zetten deze partij met het manifest nu buitenspel.

“Nu door de reset de coalitie niet meer bestaat en de raad als geheel optrekt is de tijd rijp om onder het veto van GBWP uit te komen”, aldus Gertjan Huismans (fractie PUNT) namens de negen ondertekenaars van het manifest. Zij willen met het ‘Raadsmanifest Bedrijventerreinen’ de ‘mogelijkheden van de bedrijventerreinen in de breedte bespreekbaar maken’ met als doel: ‘een raadsbrede doorbraak in een economische toekomst voor stad en land van het Markiezaat’.

Grote behoefte aan bedrijfsgrond

Sinds 1997 is de nu nog agrarisch ingerichte Auvergnepolder in beeld als bedrijventerrein, met name een gebied van 65 hectare. “Zo u mogelijk weet wordt iedere ontwikkeling steevast geblokkeerd door GBWP”, schrijft Huismans in een scherpe verklaring namens de negen fracties. “Dit terwijl er grote behoefte is aan bedrijfsgrond in onze gemeente.”

Manifest als ‘sterke oproep’

In 2018 had de toenmalige coalitie afgesproken om de beoogde 65 hectare elders in te vullen in de gemeente. “Daar is niets uit gekomen”, constateren de negen fracties. Daarom hebben zij woensdagmiddag het college van B&W een manifest aangeboden, een ‘sterke oproep’, om de ontwikkeling van de Auvergneepolder alsnog op te pakken.

Prioriteit stellen

De ondertekenaars onderstrepen hiermee naar eigen zeggen “een prioriteit waar het college mee aan de slag moet.” Het manifest wordt volgens Huismans geagendeerd voor de Raadsvergadering van 9 juli. “Zodat het college met de raad tot afspraken kan komen.” Huismans merkt daarbij op: “Na decennia blokkade hopen de fracties eindelijk een doorbraak te hebben gevonden in dit hangende dossier.”

CDA: eerst intern bezinnen

Het CDA heeft het manifest niet ondertekend en is woensdagmiddag met een eigen verklaring gekomen. De partij wil zich namelijk eerst intern bezinnen op de toekomst van de Auvergnepolder. “Op korte termijn zal met het bestuur een ledenraadpleging georganiseerd worden”, aldus fractievoorzitter Hans-Peter Verroen. “Nadat de resultaten daarvan duidelijk geworden zijn, zullen de ideeën ingebracht worden in de discussie van het manifest.”