‘Gargamel, wat een droomrol!’

BERGEN OP ZOOM – Bergenaar Willy Michielsen begint echt een BN’er te worden. Wie denkt dat hij alleen in commercials is te zien, heeft het mis. Binnenkort schittert hij als Gargamel in de Nederlandse versie van de internationale musical ‘De Smurfen’. De acteur heeft er enorm veel zin in.

Willy is al helemaal in zijn rol aan het komen. Zelfs in de kastanje op de Bergse Boerenhol ziet hij een ‘Smurfenboom’, als we daar een foto maken. “Het moeilijkste was m’n mond erover houden”, vertelt hij. “Ik mocht er pas mee naar buiten komen nadat er door heel wat mensen over de hele wereld gekeken en geluisterd was naar opnames van m’n auditie.”

Internationale productie

‘De Smurfen’ is een grote internationale show, ontwikkeld door een producent in Singapore. Inmiddels heeft de musical de hele wereld al rondgereisd. Van Hongkong en Dubai tot Amerika, waar het spektakel werd verkozen tot leukste familiemusical van het jaar. En nu is dus Nederland aan de beurt. In oktober worden de grote theaters aangedaan en later ook België.

Terecht natuurlijk, daar zijn de blauwe helden immers bedacht door striptekenaar en scenarioschrijver Pierre Culliford (1928-1992). Onder zijn pseudoniem Peyo heeft hij de Smurfen geïntroduceerd en groot gemaakt. Shows als deze zorgen er mede voor dat ze ook bij een nieuw, jong publiek ongekend populair zijn.

Spannend

Willy werd in januari gebeld door een castingbureau. Het was in het begin heel geheimzinnig. Hem werd pas veel later verteld om welke show en rol het ging. “En toen moest ik nog heel lang m’n mond houden voor de buitenwereld, terwijl ik dat natuurlijk het liefst van de daken had willen schreeuwen. Dit is wel zó cool! Die rol, van Gargamel… Zo’n heerlijke slechterik spelen is altijd leuk. En voor kinderen optreden is al net zo fantastisch.”

Toch moest onze stadgenoot nog even geduld hebben. Hij kwam in contact met Ernst en Bobbie en hun productiemaatschappij. Die heeft deze musical naar Nederland gehaald. “Er was meteen een klik”, vertelt Willy. “Maar ik moest natuurlijk wel auditie doen. Ik kreeg tekst en moest een rap voorbereiden, want Gargamel gaat rappen in de voorstelling.” Het werd allemaal opgenomen, net als zijn zangstem. Die beelden en opnames zijn eerst in Londen en daarna ook nog in Singapore beoordeeld. Het moet allemaal strikt voldoen aan de hoge eisen van de bedenkers van de show.

Drukke maar mooie tijd

Uiteindelijk was er dan toch officieel groen licht, twee weken geleden ongeveer. “Eindelijk mocht ik het uitroepen: Ik wordt Gargamel!”, klinkt het opgewonden. “Dit is een toprol natuurlijk.” Willy vertelt dat het meteen al weer nieuwe deuren opende. Inmiddels heeft hij meer aanvragen gekregen maar daarover mag de Bergenaar nog niets kwijt.

“Het komt allemaal mooi samen” vertelt hij blij. “Na oktober komen er weer 34 opvoeringen van de ‘Mega Sint Show’ overal in Nederland, waar ik een hele leuke rol in heb. En voor daarna dienen zich dus nu al nieuwe, mooie uitdagingen aan. Ik kan alleen minder vaak meespelen tijdens de Halloween Fright Nights in Walibi. Dat is wel jammer. Maar gelukkig willen ze me daar zo graag hebben dat ik er waarschijnlijk toch een rol krijg op de dagen dat ik tijd heb.” Er heeft iemand duidelijk héél veel zin in de drukke tijd die hem na de zomer wacht.