GBWP signaleert grote onrust over nieuw parkeerbeleid gehandicapten

BERGEN OP ZOOM – Maandag kondigde de gemeente aan dat de spelregels gewijzigd zijn voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart. Sinds 1 juli zijn de kosten van de verplichte keuring voor eigen rekening en mag men met zo'n kaart alleen nog op de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen staan. Het zorgde voor veel commentaar van inwoners. GBWP trekt aan de bel.

Duoraadslid Dyana Rommens en fractievoorzitter Evert Weys hebben een brief gestuurd naar het college. Ze melden door nogal wat mensen met zo'n GPK (GehandicaptenParkeerKaart) te zijn benaderd. De zorgen richten zich op twee onderdelen, namelijk de communicatie en de verplichting om te betalen voor gebruik van een niet-gehandicapten parkeerplaats.

Praktische en financiële bezwaren

Blijkbaar is lang niet iedereen persoonlijk geïnformeerd over het nieuwe beleid, terwijl het om behoorlijke aanpassingen gaat. Een gemiste kans, vindt GBWP, voor een gemeente die zegt communicatie hoog in het vaandel te hebben staan. Daarnaast zijn er, zeker in het centrum, relatief weinig parkeerplekken aangewezen voor gehandicapten. Als de gebruikers hiervan op reguliere plaatsen moeten staan heeft dat gevolgen voor met name mensen met een kleine beurs.

Ook de praktische kant levert problemen op. De parkeerautomaten zijn, alleen al qua hoogte, niet bepaald ingesteld op mensen in een rolstoel. Rommens en Weys willen van het college weten of die problemen bekend zijn en of er dan ook een oplossing voor komt. Daarnaast vinden ze dat er alsnog een duidelijke brief over de gang van zaken moet komen, gericht aan alle GPK-gebruikers.

Lees hier de aankondiging van maandag 3 juli.