GBWP vraagt college naar aanpak schuldhulpverlening

BERGEN OP ZOOM – Duo-burgerlid Conny Korstanje en raadslid Maarten van Eekelen maken zich zorgen over huishoudens met schulden en te lage inkomens, melden zij in een brief aan het college. Ze willen weten wat de gemeente hieraan doet.

De landelijke cijfers liegen er niet om: 45 procent van de huishoudens in Nederland heeft moeite met rondkomen, 40 procent ervan loopt geregeld achter met betalingen en 20 procent kampt met problematische schulden of loopt het risico daarop. Toch doet nog niet de helft van die laatste categorie een beroep op schuldhulpverlening. De belangrijkste redenen voor de financiële zorgen zijn te hoge lasten (waaronder zorgkosten), terugbetaling van toeslagen van de Belastingdienst en een daling van het inkomen.

'Bedenkelijke eerste plaats'

Met name bij huurachterstand en zorgkosten kan dit grote negatieve gevolgen hebben, stelt de GBWP-fractie. Het mondt soms zelfs uit in huisuitzettingen. Dat gebeurde in Nederland maar liefst 4673 keer in 2015. Ook zorgpremies worden geregeld niet betaald, omdat men het niet op kan brengen.

De brief stelt: “De gemeente Bergen op Zoom staat hierbij op een bedenkelijke eerste plaats van het aantal wanbetalers in West-brabant: 3,5% van de mannen en 2% van de vrouwen betaalt ruim 6 maanden geen premie.” Volgens Korstanje en Van Eekelen is er vaak sprake van een vicieuze cirkel waar mensen zonder hulp niet meer uit komen. De fractie wil van het college weten wat er al aan gedaan wordt én wat er eventueel extra mogelijk is om die cijfers te verlagen.

Foto: © Pixabay/martaposemuckel