GBWP wil aanpak gevaarlijke kruising Westersingel-Boutershemstraat

GBWP heeft naar eigen zeggen regelmatig politieke aandacht gevraagd voor de gevaarlijke kruising, maar zonder resultaat. Fractieleden Simons en Şahin schrijven daarom opnieuw een brief aan het college van B&W en stellen een proefperiode van een half jaar voor, waarbij de lichten anders afgesteld worden. (Tekst: Han Verbeem, foto: Google Maps)

BERGEN OP ZOOM – GBWP wil een snelle aanpak van de kruising Boutershemstraat, Van Konijnenburgweg, Westersingel en Zuid-Westsingel. "Dit blijft een gevaarlijke kruising waar telkens geen oplossing voor lijkt te komen", zo schrijven raadslid Rik Simons en burgerlid Burak Şahin in een brief aan het college van B&W. De twee politici willen de verkeerslichten aanpassen zodat de verkeersstromen van de Zuidwestsingel (richting Westersingel of Van Konijnenburg) en de Westersingel niet langer tegelijkertijd groen licht krijgen. Daarvoor vraagt de GBWP-fractie het college een proefpilot voor de duur van een half jaar uit te voeren, waaruit moet blijken of de verkeersonveiligheid daadwerkelijk afneemt.

De partij zou het probleem in het verleden al meerdere keren hebben aangekaart, zo schrijven de twee politici maar zonder resultaat. "De nadruk ligt voornamelijk op het verkeer vanuit de Westersingel en Zuid-Westsingel. Wanneer vanuit beide richtingen automobilisten linksaf willen afslaan, komen ze automobilisten die rechtdoor willen rijden tegemoet." Het maakt daarom niet uit of de automobilist vanuit de Westersingel of Zuid-Westsingel komt aanrijden, stellen de twee GBWP'ers. "Hierdoor onstaat er vaak een opstopping in het midden van deze kruising. Normaliter geldt de regel dat verkeer dat rechtdoor wil gaan, voorrang heeft. Echter, in de werkelijkheid is dit vaak niet het geval." Er zijn zelfs situaties waarbij automobilisten zich er langs proberen te wurmen, zo constateert de lokale partij, wat kan leiden tot verkeersongelukken op deze kruising.

Voorkomen beter dan genezen

Simons en Şahin vinden dat er snel een oplossing zou moeten komen voor deze gevaarlijke kruising. "Voorkomen is immers beter dan genezen", schrijven de GBWP'ers in de brief. "Daarnaast vindt GBWP dat het verkeer voor kinderen en scholieren veilig moet zijn. Met name scholieren maken van deze gevaarlijke kruising dagelijks gebruik. Immers, zij mogen niet het slachtoffer hiervan worden."

Regulering herzien

Het tweetal oppert een herziening van de verkeersregulering. "Dit zou betekenen dat afslaandverkeer en verkeer dat rechtdoor gaat na elkaar worden gereguleerd. Hierdoor zou er op het midden van de kruising geen opstopping en onveilige situaties meer ontstaan." De briefschrijvers willen van het college binnen dertig dagen een schriftelijke reactie op de brief.