GBWP wil dat gemeente zich sterk maakt voor aanpak wegwerpflessen en blikjes

BERGEN OP ZOOM – Er kan ook lokaal best iets gedaan worden aan het tegengaan van zwerfafval door statiegeld in te voeren. Dat is de overtuiging van Evert Weys, fractievoorzitter bij GBWP. Een mooie eerste stap zou zijn aansluiting zoeken bij een alliantie die daar werk van maakt, schrijft hij.

Weys erkent dat dergelijk afval niet alleen een lokaal probleem is, maar constateert wel dat het in Bergen op Zoom veelvuldig voorkomt. De kosten voor het opruimen ervan zijn hoog dus alleen al daarom zou een oplossing zeer welkom zijn. Dat scheelt de burger geld, stelt hij.

Steeds meer gemeenten haken aan

“Een aanzienlijk deel van dit afval bestaat uit blikjes en petflesjes die worden gebruikt voor frisdranken en bronwater”, schrijft de GBWP’er. Volgens hem is het heffen van statiegeld een goede methode om dergelijk zwerfafval aanzienlijk terug te dringen. Hij heeft het over percentages van 70 tot 90 procent en wijst op een Benelux-brede statiegeldalliantie die is opgericht in 2017. In dit verbond zitten bedrijven, overheden en milieuorganisaties die zich inzetten voor de invoering van deze methode. Daar zijn al 29 Nederlandse gemeenten bij aangesloten -waaronder Amsterdam, Maastricht en Roosendaal- en dit aantal neemt toe.

Weys en zijn partij vinden dat ook Bergen op Zoom in dit verbond hoort. Om zo een bijdrage te leveren aan het terugdringen van zwerfafval, het verminderen van de kosten van het opruimen en het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen. In zijn brief vraagt de fractie of het college zich kan vinden in de doelstellingen van de alliantie en zich aan wil sluiten.

Stockfoto: Pixabay/Manfred Antranias Zimmer