GBWP wil Europese steun zoeken bij aanpak drumpingen drugsafval

BERGEN OP ZOOM – Raadslid Rik Simons en fractievoorzitter Aydin Akkaya spreken namens GBWP het college aan op de dumpingen van drugsafval in onze gemeente. De fractie snapt dat het lokaal niet zomaar is op te lossen en wil dat er buiten de gemeentegrenzen, op Europees niveau, steun wordt gezocht.

In een brief stellen Akkaya en Simons dat de drumpingen één van de grootste problemen zijn waar de gemeente momenteel mee te maken heeft. Dat het zo lastig aan te pakken is, komt volgens de raadsleden door de geraffineerde werkwijze van de drugscriminelen, die zelfs vanuit rijdende auto’s vele liters vloeistof op vaak afgelegen wegen laten vallen of voertuigen laten afbranden met de drugsproductieresten erin. De GBWP ziet in dat het heel lastig is dergelijke illegale praktijken te stoppen als er zo’n massale en internationale vraag is naar drugs, maar niets doen is ook geen optie.

Steun zoeken in Europees verband

Politieonderzoek is een middel om de misstanden tegen te gaan, vinden de GBWP’ers. Al zien ze in dat er op dat vlak een capaciteitsprobleem is dat niet zomaar is opgelost. Aan de andere kant zijn de gevolgen van de dumpingen groot, voor zowel de natuur als mensen en (huis)dieren in het bos. Om echt tot aanpak te komen van deze criminaliteit moet nauw worden samengewerkt, vindt de fractie, niet alleen met andere gemeenten maar ook Europees. Daarom wordt aan het college gevraagd of er de bereidheid is dit ook op dat niveau onder de aandacht te brengen. De GBWP wil, als B en W hier het nut van inziet, graag uitgelegd krijgen hoe dit kan worden aangepakt.

Afbeelding van Arek Socha via Pixabay