Geen Bergse regenboogvlag als antwoord op Nashville-verklaring

BERGEN OP ZOOM- Heel veel kerken, organisaties en ook de nodige gemeenten hesen de afgelopen dagen de regenboogvlag als antwoord of tegengeluid inzake de omstreden Nashville-verklaring. In Bergen op Zoom was en blijft het voorlopig stil op gemeentelijk niveau. We vroegen waarom…

Overal in Nederland werd fel gereageerd op de door zo'n 250 predikers en andere orthodoxe christenen ondertekende Nederlandse versie van de Nashville-verklaring. Het statement wordt door velen gezien als een discriminerend document dat homo's veroordeelt en zelfs terug de kast in probeert te jagen.

Niet alleen grote steden lieten hun afkeer blijken, ook veel kleinere gemeenten toonden dat ze zich verre willen houden van de verklaring. In Westervoort werd zelfs de IJsselbrug in regenboogkleuren verlicht, maar ook elders gingen regenboogvlaggen uit, bijvoorbeeld in buurgemeente Roosendaal.

Geen vlag in Bergen op Zoom

De Bergse SP en PvdA hadden al laten weten dat ook onze gemeente een punt moet maken door het hijsen van een regenboogvlag. Bergen op Zoom doet echter niet mee aan het hart onder de riem voor de lhbt'ers.

Gemeenteoordvoerder Erwin Stander meldt: "Het college heeft hierover vandaag in de collegevergadering gesproken en gaat niet over tot het hijsen van de regenboogvlag. Dat doen we op 11 oktober, tijdens Coming-out-dag. We vinden het hijsen van de vlag op dit moment niet echt bijdragen aan wederzijds begrip. Wethouder Harijgens bekijkt op dit moment of we, bijvoorbeeld samen met de Raad van Kerken, een statement kunnen maken. Hoe dat er precies uit gaat zien, is op dit moment nog niet bekend."