Gemeente Bergen op Zoom organiseert collectieve inkoopactie warmtepompen

Gemeente Bergen op Zoom kondigt aan als eerste gemeente in Nederland een collectieve inkoopactie hybride warmtepompen te organiseren. Dit als afsluiting van een succesvol project van de gemeente om huiseigenaren te helpen met energie besparen. Ook bij deze inkoopactie, die start in februari, werkt de gemeente samen met het Regionaal Energieloket.

Inwoners toonden al eerder veel belangstelling voor verduurzamen – vorig jaar schreven bijna 100 huishoudens zich in voor een collectieve actie huisisolatie. Naast de actie hybride warmtepomp loopt er nu ook nog een buurtactie in de wijk Bergse Plaat. Het doel van dit project – 4130 uniek bereikte woningen – wordt zo ruimschoots gehaald.

Wethouder Petra Koenders zegt blij te zijn dat er veel inwoners van Bergen op Zoom al bezig zijn met het energie besparen in hun woning. “Natuurlijk helpt het wanneer je daarbij geholpen wordt met een cadeaubon. Maar we zien het als een aanmoediging en ook dat deze kleine maatregelen zoals tochtstrippen, ledlampen en waterbesparende douchekoppen, een goede eerste stap zijn. Woningeigenaren zullen steeds verder gaan kijken hoe ze hun wooncomfort kunnen vergroten en hun energierekening kunnen verlagen. En iedereen doet hiermee wat aan het terugdringen van de CO2-uitstoot in de gemeente”.


Voor het eerst actie voor hybride warmtepompen
De laatste collectieve inkoopactie van dit project is een landelijke primeur. Het is voor het eerst dat er een collectieve actie voor hybride warmtepompen wordt georganiseerd.
Huiseigenaren met een mogelijk geschikte woning (bouwjaar 1970- 2017) ontvangen een uitnodiging om deel te nemen aan een webinar over zo’n warmtepomp. Daarna kunnen zij zich inschrijven, om voor een gereduceerd tarief een hybride warmtepomp aan te schaffen door de collectieve inkoopactie.

Laatste cadeaubonnen inwisselen
Voor wie nog niet zo ver is met verduurzamen, zijn er ook nog steeds cadeaubonnen t.w.v 45 euro te verzilveren voor kleine aanpassingen. Woningeigenaren kunnen de bon aanvragen via de website van het Regionaal Energieloket (regionaalenergieloket.nl/bergen-op-zoom). Op de webshop van het energieloket kunnen zij die bon besteden aan items als radiatorfolie, ledlampjes of tochtstrips. Deze actie loopt nog tot 31 maart. 

Ook huurders komen dit jaar aan bod
Ook voor het komend jaar heeft de gemeente een rijkssubsidie (4,6 ton) binnen weten te halen. Met dat geld moet moeten niet alleen huiseigenaren, maar ook huurders en VvE’s bereikt worden om hun huis te verduurzamen. Deze acties zullen naar verwachting rond april/mei van start gaan. Op www.duurzaambergenopzoom.nl zijn de ontwikkelingen te volgen.