Gemeente grijpt in na onveilige situatie bij uitgebrande supermarkt Action-pand

BERGEN OP ZOOM – De uitgebrande supermarkt en de daarbovengelegen woningen aan de Kastanjelaan zijn onveilig en moeten snel ontruimd en dichtgetimmerd worden. De gemeente dwingt de eigenaar van het pand om de ruimtes af te sluiten en ze mogen niet langer gebruikt worden. Daartoe hanteert het college van B&W een zwaar middel, de zogeheten 'bestuursdwang'. Daarmee wordt een eigenaar verplicht mee te werken als deze in gebreke blijft of tegenwerkt.

De supermarkt en woningen zijn onderdeel van het pand waarin vroeger het garagebedrijf Bluekens gevestigd was. Het vrijstaande bedrijfspand dateert uit de jaren '50 en heeft momenteel een tijdelijke detailhandelsbestemming. Een deel wordt momenteel verhuurd als winkelruimte voor de Action. Dit gedeelte blijft buiten de bestuursdwang, benadrukt de gemeentewoordvoerder.

Gageldonk-West

Het complete bedrijvenpand was inzet in een langlopend conflict met woningcorporatie Stadlander, vanwege de plannen voor vernieuwing van de wijk Gageldonk-West. Inmiddels lijkt een doorbraak in zicht over deze kwestie, zo bleek tijdens de Beeldvormende raadscommissie van 8 januari. De pandeigenaar zou ook ná 2020 detailhandel mogen voeren op deze locatie en in ruil daarvoor zorgt hij voor extra parkeerruimte in de buurt. De vergunning betreft het complete bedrijfspand; zowel de Action als de voormalige supermarkt delen hetzelfde adres Kastanjelaan 65.

'Procedurele noodzaak'

Volgens de gemeente is er echter géén reden om deze 'deal' tegen het licht te houden. De bestuursdwang voor de door brand getroffen ruimtes wordt gezien als een 'procedurele noodzaak'. Volgende week beraadslaagt de commissie over deze 'deal'. Een aantal fracties heeft al aangegeven meer duidelijkheid te willen over de veiligheid van het gebouw. CDA-raadslid Annette Stinenbosch zegt het 'jammer te vinden' dat bij de beeldvormende commissie de kwestie van de bestuursdwang niet is genoemd. "We hadden graag geweten dat daar iets aan de hand is", zegt ze. Ook PvdA-woordvoerder Ad van der Wegen zegt zich nu 'achter de oren te krabben' en vraagt zich af of het niet beter is even een pas op de plaats te maken zolang de veiligheid van het gebouwencomplex niet gegarandeerd is. De eigenaar van het gebouwencomplex was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.