Gemeente haalt Samarbete uit de verkoop

BERGEN OP ZOOM / HALSTEREN – Het pand Samarbete staat niet langer te koop. Het college van B&W heeft besloten het gebouw aan de Beeklaan, waarin de scoutinggroep Jeanne d'Arc is gevestigd, uit de verkoop te halen. "Onderhandelingen hebben vooralsnog niet tot verkoop geleid", zo laat het college woensdag weten.

Burgemeeester en wethouders hebben besloten tot een 'adempauze' om "een zorgvuldige afweging te maken over de verkoop van het pand danwel de mogelijkheid de verkoop te heroverwegen." Het laatste zou betekenen dat het pand definitief in gemeentelijk bezit blijft. Het Samarbete-pand is onlangs door de Stadsmakelaar al uit de etalage gehaald. De vraagprijs was 310.000 euro.

Gegadigden

Momenteel zijn er twee gegadigden die zich als koper hebben aangediend. In een toelichting laat vastgoedwethouder Patrick van der Velden weten, "dat het college sowieso éérst de uitspraak van het kort geding wil afwachten dat op 18 november dient bij de rechter." Daarin eist Van Beest een volwaardige plaats aan de onderhandelingstafel die zij naar haar zeggen nu niet heeft. "Alle partijen zijn inmiddels geïnformeerd over de verkoopstop", aldus Van der Velden.

Omstreden

De verkoop van Samarbete is vanaf het begin omstreden. In met name Halsteren bestaat maatschappelijke weerstand om het gebouw van de hand te doen, omdat het na de watersnoodramp van 1953 aan de samenleving was geschonken. Toch besloot de gemeenteraad in 2010 om de verkoop mogelijk te maken en het college de bevoegdheid te geven om een geschikte koper te vinden. Daarbij gold als nadrukkelijke voorwaarde dat Samarbete wel een maatschappelijke functie zou behouden. Overigens heeft het college wel de mogelijkheid maar niet de verplichting om het gebouw te verhandelen.

Reacties van de kandidaat-kopers

Voor André Romijn van scouting Jeanne d'Arc komt het besluit als een volkomen verrassing. De scouts blijven achter hun aanbod staan om het gebouw en het complete beheer van het pand over te nemen, aldus Romijn. Hij vindt het jammer dat de gemeente zich blijkbaar laat afschrikken door het kort geding dat volgens hem 'volstrekt kansloos' is.

Ook zorgonderneemster Diana van den Kieboom-Van Beest is volledig overdonderd. "Het is naar ons toe niet gecommuniceerd", benadrukt ze. "Ik kom net thuis van mijn werk en moet het nu op deze manier horen." Ook zij blijft achter haar plannen staan om een zorgbedrijf in het pand te beginnen.