Gemeente krijgt ruim zeven ton subsidie van Regiodeal voor ontwikkeling Suikerlab

(Redactie: Han Verbeem, foto: Chris van Klinken)

BERGEN OP ZOOM – De gemeente ontvangt 710.000 euro regionale subsidie voor de ontwikkeling van het agrofoodcentrum DAB dat gevestigd is in het Suikerlab. Deze week is duidelijk geworden dat de subsidieaanvraag is goedgekeurd. De subsidie voor het DAB (Delta Agrifood Business) wordt toegekend vanuit de zogeheten Regiodeal-gelden. Wethouder Van der Velden reageert verheugd: “Duidelijk is dat het DAB in de zuidwestelijke delta steeds meer vorm en invulling krijgt.”

Van der Velden zegt blij te zijn met met deze concrete financiële ondersteuning van de ontwikkelingen in het DAB vanuit het Rijk en de Provincie Noord-Brabant, Breda en Tilburg. De aanvraag is ingediend samen met de HAS Hogeschool en REWIN. Het bedrijfsleven heeft de aanvraag daarnaast ook ondersteund.

Samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven

“Samen met onze strategische partners zetten we deze middelen in om de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs in de Agrofoodsector te stimuleren en te faciliteren. Het DAB dient daarbij als ontmoetingsplaats, opleidingscentrum, en onderzoeks- en ontwikkelfaciliteit’, aldus Van der Velden.

Uitbreiding Agrofood-netwerk

Daarnaast zullen de middelen gebruikt worden om de opdracht van de raad aan het college verder in te vullen. “De opdracht houdt in dat het (bedrijven)netwerk van Agrofood gerelateerde activiteiten in de Regio West-Brabant uitgebreid wordt, de binding van het aantal studenten en young professionals aan de regio wordt verhoogd en dat de praktijkactiviteiten in Bergen op Zoom vanuit de HBO en MBO-locaties in de regio zal toenemen.”

Meer en meer invulling

Het Delta Agrifood Business krijgt steeds meer vorm en invulling, zo constateert Van der Velden. “De machines voor het Kunststoffen Applicatie & Training Centrum (KATC) van CURIO worden momenteel geplaatst. Ook zal FoodQloud (leverancier van de nieuwste generatie bedrijfssoftware voor food specialisten) per april zijn intrek nemen. Verder zijn er gesprekken over de invulling van bedrijfsopleidingen van zowel CZAV en LambWeston Meijer.”

Publiek erbij betrekken

Om ook het publiek meer bij de ontwikkelingen te betrekken zullen er daarnaast bijeenkomsten worden gepland. Gezien de actualiteit in verband met de coronacrisis, zijn daar vooralsnog geen data voor te noemen – aldus de gemeente.