Gemeente legt Markiezaat Container Terminal dwangsom op

BERGEN OP ZOOM – De activiteiten op het terrein van de Markiezaat Container Terminal, onderdeel van de Meeus Group, zijn al langer een bron van irritatie bij omwonenden en een punt van discussie tussen de gemeente en het bedrijf. Inmiddels heeft het college besloten handhavend op te treden omdat gemaakte afspraken niet zijn nagekomen.

De wederzijdse onvrede speelt al langer. De terminal wil optimaal kunnen functioneren, ook in drukke periodes, maar de gemeente heeft een maximum opgelegd aan het aantal te verplaatsen containers. Overdag mogen dat er 80 zijn, in de avond 10 en ’s nachts ook 10. Er wordt in aantallen gedacht omdat dit eenvoudiger te controleren is dan in geluidsoverlast, die steeds opnieuw gemeten zou moeten worden.

De getallen zijn echter toch overschreden en daarmee is een dwangsom gemoeid van 12.500 euro, die de gemeente zelfs tot een maximum van 65.000 mag herhalen. Het bedrijf liet eerder al weten niet blij te zijn met de opgelegde beperkingen en zou het liefst verhuizen naar de buitenhaven. Dat is echter een kostbare en tijdrovende kwestie en zelfs helemaal nog niet zeker.