Gemeente moet afgesproken huisvesting statushouders alsnog waarmaken

BERGEN OP ZOOM – Met de provincie Noord-Brabant heeft de gemeente eerder afgesproken 104 statushouders van huisvesting te voorzien. Dat is tot nu toe maar deels gelukt. Bergen op Zoom krijgt anderhalf jaar de tijd die afspraken alsnog na te komen.

De achterstand is mede ontstaan omdat er eerst een ander scenario lag. Er zouden hier vooral vluchtelingen tijdelijke opvang krijgen en de huisvesting van statushouders werd een zaak voor Woensdrecht en Steenbergen. Toen echter de vluchtelingenstroom veel kleiner bleek dan verwacht is die verdeling aangepast, alleen dat heeft Bergen op Zoom niet op tijd weten te realiseren.

Voet bij stuk

Het college heeft een brief gestuurd aan de provincie over de kwestie en laat daarin redelijk duidelijk merken dat de gemeente niet staat te springen om het huisvesten van de statushouders. Te lezen valt dat wordt betreurt dat Bergen op Zoom zich alsnog aan die aantallen dient te houden. Desondanks is inmiddels overeen gekomen dat de gemaakte afspraken halverwege 2019 zijn gerealiseerd. De provincie hield dus voet bij stuk. Met wooncorporatie Stadlander wordt bekeken hoe de benodigde woonruimte kan worden gevonden.