Gemeente moet meer meedenken met vrijwilligers kleinere evenementen

BERGEN OP ZOOM – Volgens raadsleden Betsy de Kock en Dyana Rommens lopen vrijwilligers die kleinere wijk- of straatgebonden activiteiten willen organiseren nogal eens vast in de procedures rondom de benodigde vergunningen. Dat moet anders, vindt de GBWP.

Vaak zijn vrijwilligersorganisaties, kleine verenigingen en burgers al maanden vooraf bezig met het vorm geven van een geplande activiteit. Onderdeel van die voorbereidingen is het aanvragen van een vergunning. Logisch, vindt ook de GBWP, maar de opvolging vanuit de gemeente laat te wensen over. De Kock en Rommens schrijven dat het veel te lang duurt voordat organisatoren vernemen of die toestemming er ook komt, met alle gevolgen van dien.

Financiële risico's

Geregeld is pas twee of drie weken voor de betreffende activiteit duidelijk of de aangevraagde vergunning werkelijk wordt toegekend. Veel te laat, vindt de GBWP fractie. Niet alleen omdat promotie voor het geplande evenement daarmee veel te laat op gang kan komen maar ook om allerlei andere organisatorische en soms zelfs financiële redenen. Organisatoren moeten niet op de gok kosten hoeven maken, in de hoop dat hun plannen door mogen gaan. Het leidt tot een hoop onrust en frustraties, die eenvoudig voorkomen kunnen worden met sneller reageren en informeren, aldus de brief.

Het college wordt dringend gevraagd de betreffende procedures eens tegen het licht te houden en die af te stemmen op de praktijk waarmee de organiserende vrijwilligers worden geconfronteerd.