Gemeente ‘repareert’ bestemmingsplan na blunder met sushibar

BERGEN OP ZOOM – Het bestemmingsplan rondom de Boulevard is aangepast, zodat in het pand van de omstreden sushibar alsnog een horecavoorziening mogelijk wordt. Door een foutje bij de vergunningverlening is het neergezet op een plaats waar géén zelfstandige horeca is toegestaan. Met enig gemor ging de Bergse gemeenteraad donderdag akkoord om de regels, speciaal voor dit gebouw, te verruimen. Omwonenden reageren furieus: "De raadsfracties hebben zich niet in onze bezwaren verdiept." Het college wil nu met de bewoners in gesprek om te kijken hoe het verder moet.

Horecaondernemer Frank van der Avert had vorige week in de raadscommisie al gepleit voor verruiming van de gebruiksmogelijkheden. De vergunningsfout werd zichtbaar door een bezwaarprocedure van bewoners van appartementencomplex De Nim, die tegen de bouw hadden geprocedeerd én bij de rechter hun gelijk hadden gekregen. Het pand zou -althans theoretisch- zes meter opgeschoven moeten worden om binnen de geldende bestemmingsnormen te vallen.

Kritiek

Vanuit oppositiepartijen Lijst Linssen, BSD en PvdA was kritiek op de handelswijze van het college. Bij de toetsing van de aanvraag was niet goed gekeken of het plan past binnen de regels. Ook de bezwaarcommissie heeft zitten slapen en heeft het ambtelijk besluit kritiekloos overgenomen, zo constateren deze fracties. Met de 'reparatie' wordt een bestuurlijke misser gladgeplooid ten koste van de bewoners. Dat levert weer voeding voor nieuwe procedures en mogelijke claims van de bezwaarmakers, zo vreest de oppositie. Wethouder Patrick van der Velden beloofde echter 'in gesprek te zullen gaan met de bewonersgroep' en heeft het vertrouwen 'er samen wel aan uit te komen'.

Zwaar teleurgesteld

De bewoners van appartementencomplex De Nim zijn 'zwaar teleurgesteld' in het raadsbesluit. Woordvoerder Kees Spikker van De Nim bekritiseert de raadsleden en stelt dat de fracties -uitgezonderd BSD- nauwelijks tot geen moeite hebben genomen om zich in in de bezwaren van de bewoners te verdiepen en hen aan te horen. "Uit de bijdrage van sommigen blijkt dat ze niet juist zijn geinformeerd", zo reageert Spikker naar de raadspolitiek. Het is nu aan de betreffende bewoners aan de voorzijde van het appartementencomplex wat zij verder willen, stelt Spikker. "Persoonlijk ben ik voor gesprekken die op korte termijn tot een oplossing komen. Want hoe je het ook wendt of keert: er zijn alleen maar verliezers in deze maar daar zijn wij niet de oorzaak van."
 

Foto: Hans-Jorg van Broekhoven