Gemeente tast in duister over sfeerverlichting

BERGEN OP ZOOM – De winterse sfeerverlichting hangt al boven de winkelstraten in de Bergse binnenstad maar het St Josephplein zal het mogelijk zonder moeten doen. De verlichte overspanning tussen Hema en C&A komt dit jaar niet terug, laat ondernemersverening STERCK weten. In plaats daarvan willen de binnenstadondernemers de daar staande boom feestelijk verlichten. Het is echter onzeker of dit daadwerkelijk zal gebeuren; bij de gemeente is van de plannen nog niets bekend. En de tijd dringt…

Waar blijft de sfeerverlichting boven het St Josephplein, zo vragen lezers van KijkopBergenOpZoom.nl zich af. "Dit jaar zal deze er niet komen, maar in plaats daarvan zal de boom helemaal verlicht worden, evenals de boom bij Thalia", zo laat centrummanager Koert Vermeulen desgevraagd weten namens ondernemersvereniging STERCK. "Echter, we zijn in onderhandeling met de gemeente die niet zonder slag of stoot toestemming wil geven. Dat gaat waarschijnlijk nog enkele weken duren."

Vergunning

Op het Stadskantoor is echter enige verwarring over het voornemen om de bomen bij het Josephplein en Mozes de Heisplein te verlichten tijdens de winterdagen. De ambtelijke dienst tast letterlijk in het duister over de verlichtingsplannen van de binnenstadondernemers. "Van onderhandelingen is ons niets bekend", aldus woordvoerder Marije Romijn van de gemeente. "Bij de afdeling Vergunningen is nog geen aanvraag binnengekomen en ook is er geen ambtelijk overleg over geweest", zegt ze.

Veiligheid

Het aanbrengen van lampjes in bomen is minder eenvoudig dan het klinkt. "Er komen de nodige veiligheidsapsecten bij kijken." Inmiddels is het 'rijkelijk laat' om alsnog een aanvraag in te dienen: over drie weken is de intocht van de Sint en de verkopen zijn al begonnen. De gemeente is onverbiddelijk: geen vergunning, geen lampjes. En blijft het plein duister.

Foto: De boom op het St Josephplein staat hier nog volop in het groen, maar als de bladeren zijn gevallen moet er volgens STERCK sfeerverlichting in komen.